Waterbaas Joep: spoel alleen de drie P'S door de wc!

Gepubliceerd op 14 juni 2021

“Poep, Plas en (wc)Papier. Spoel alleen de drie P'S door de wc! Helaas spoelen veel mensen ook schoonmaakdoekjes, billendoekjes, tampons, verfresten, (frituur)vet, olie, etensresten en medicijnen door de gootsteen of het toilet. Natuurlijk doen veel mensen dit onbewust. Maar deze middelen lossen niet op in water.

Ze veroorzaken verstoppingen in het riool en storingen in het proces van het zuiveren van afvalwater op onze rioolwaterzuiveringen. Gemalen en pompen raken in storing of gaan kapot. Het kost jaarlijks duizenden euro's. Zonde! Spoel daarom alleen de drie P'S door de wc! Waterbaas Joep geeft hierin het goede voorbeeld.

Waar blijft het water dat u gebruikt?

U gebruikt ongeveer 135 liter water per dag. Om bijvoorbeeld te koken, te wassen, te douchen en voor het toilet. Alleen voor het doorspoelen van de wc gebruikt u per dag al ongeveer 33 liter water. Bijna al dit water komt via het riool bij rioolwaterzuiveringen terecht. Daar wordt het vieze water door miljoenen bacteriën schoongemaakt. Na ongeveer een dag is het dan weer schoon genoeg om de natuur in te stromen. In totaal zuiveren onze 23 rioolwaterzuiveringen 85 miljoen m3 afvalwater per jaar. Dat is ongeveer 1 miljoen liter per uur.