Feestdagen en goed rioolgebruik

Gepubliceerd op 21 december 2021

Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit!

Net als vorig jaar, brengen we ook de komende feestdagen vooral thuis door. We maken er een gezellige tijd van en een feestelijk diner ontbreekt daarbij waarschijnlijk niet.

Het is goed mogelijk dat je na het koken, vet- en olieresten of zelfs eten overhoudt. Spoel deze resten dan niet door het riool, want zelfs kleine restjes kunnen al verstoppingen veroorzaken.

Vooral na het oliebollen bakken tijdens oud en nieuw, verdwijnt veel frituurvet in het riool. Het stollend vet belemmert het functioneren van het riool en zorgt dan voor storingen en overlast op de rioolwaterzuivering.

Wat kun je wel doen?

Het aangekoekte vet in de pan kun je met een keukenrol verwijderen. Dit mag vervolgens bij het restafval. Restjes kun je natuurlijk bewaren, maar gaat het weg, spoel het dan niet door het riool, doe het bijvoorbeeld in de groencontainer.

Frituurvet

Laat overgebleven vet- en olieresten eerst afkoelen en giet ze dan in een plastic fles. Vervolgens lever je de gevulde fles in bij een gele container in de buurt.

Het inleveren van frituurvet is beter voor het riool én duurzamer. Van frituurvet wordt namelijk biodiesel gemaakt en de plastic verpakking wordt gerecycled.

Alleen de drie P’s door het riool

Jij kunt zelf bijdragen aan een goed werkend riool, door het riool te gebruiken waarvoor het bedoeld is. Spoel daarom alleen de drie P’s door de wc; “Poep, Plas en (wc)Papier. Zo draag jij bij aan een goed werkend riool, want wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit!

Wij wensen u fijne feestdagen!


Waar kan ik mijn frituurvet inleveren

Op de website Frituurvet recycle vind je een locatie waar je je frituurvet bij jou in de buurt in kunt leveren.

Wat mag er wel en niet in het riool?

Wil je weten wat je nog meer kan doen voor schoon en voldoende water?