Tweede editie Twentse Waterweken is van start


Na een succesvolle start in 2022, is de tweede editie van de Twentse Waterweken van start gegaan van 1 t/m 14 mei 2023. De Twentse gemeenten, waterschap Vechtstromen en Vitens (drinkwaterbedrijf) organiseren in deze periode samen met lokale natuurorganisaties door heel Twente activiteiten rondom het thema water.

Bewustzijn klimaat en water

Water is van levensbelang voor mens, dier en natuur. Door klimaatverandering komen wateroverlast door extreme regenval, hittestress (problemen die ontstaan in stedelijk gebied als gevolg van warmte, kan in steden oplopen tot 8 graden meer dan buiten de stad), periodes van droogte en de kans op (drink)watertekorten ook in Twente steeds vaker voor. Tijdens de Twentse Waterweken leren inwoners van Twente op een leuke manier meer over het belang van water(beheer) en klimaatadaptatie.

Voor elk wat wils

Van wandelen tot fietsen en van excursies tot open dagen: voor iedereen is er wel iets te beleven. Zo hebben we open dagen van de rioolwaterzuiveringen in Haaksbergen (3 mei), Vroomshoop (6 mei) en Enschede (13 mei). Naast rondleidingen is er speciale aandacht voor kinderen. Zij kunnen proefjes doen, knutselen en een eigen zuivering bouwen. Daarnaast zijn er vele excursies, fietsroutes, wandelingen en lezingen. Denk aan een fiets- of wandelexcursie door het waterrijke natuurgebied de Doorbraak, een wandeling met IVN-natuurgidsen door het Dinkeldal en Zandbergen in Losser of een informatiemiddag bij de natuurlijke waterberging (vasthouden van water in bergingsgebieden) in Oldenzaal. Het hele programma is te bekijken op groenblauwtwente.nl/waterweken.

Groenblauwtwente.nl

Het uiteindelijke doel van de initiatiefnemers is dat inwoners van Twente ook zelf maatregelen treffen om hun huis en tuin water- en hitteproof te maken en bewust omgaan met waterverbruik. Op de website Groenblauwtwente.nl zijn veel concrete tips te vinden.

Aanmelden

Voor de excursies is aanmelden verplicht. Onze open dagen hebben vrije inloop. Je bent van harte welkom!