Ook in tijden van Corona blijft het water op peil

Gepubliceerd op 26 maart 2020

Ook tijdens de Coronacrisis gaat ons werk voor schoon, voldoende en veilig water door. We houden hierbij rekening met de RIVM-maatregelen. De komende tijd vertellen onze collega’s hoe zij in deze bijzondere tijd toch hun waterschapswerk uitvoeren. Jan Willem Hekman werkt als senior medewerker watersysteem in het Vechtdal. Hij is één van onze collega’s met een zogenaamde vitale functie en zorgt ervoor dat het water in zijn gebied op peil blijft. Hij vertelt hoe zijn dag eruit ziet en hoe hij zijn werk blijft doen in deze bijzondere omstandigheden.

Contact met gezond boerenverstand

“Het is heerlijk weer buiten! Dus het is zeker geen straf om nu lekker in het veld aan het werk te zijn”, begint Jan Willem zijn verhaal. “Het werk zelf is de afgelopen tijd niet veel veranderd. Ik werk veel in het veld en ik werkte meestal al alleen. Alleen de gezelligheid van collega’s mis je nu wel. En waar we eerder even de koppen bij elkaar konden steken om snel iets te bespreken, moet dat nu in de meeste gevallen telefonisch. Ja, we zijn niet echt van het Skype en Whatsapp-videobellen. Wij bellen nog gewoon op de ouderwetse manier met elkaar”, lacht Jan Willem. Toch zijn er ook dingen die anders gaan. “Je moet natuurlijk wel gepaste afstand houden als je in het veld contact hebt met mensen. Er zijn nu veel agrariërs op het land aan het werk. Als je even iets met elkaar moet overleggen, stond je voorheen samen tegen de trekker aan geleund te praten. Nu let ik er wel op dat we gepaste afstand houden”.

Het waterschapswerk gaat door

“Samen met collega’s houden we het watersysteem in ons gebied draaiende. Een voorbeeld: een agrariër belt mij op, omdat hij water nodig heeft voor het inzaaien van zijn gewassen. Dan zorg ik ervoor dat het water op het juiste peil is, zodat hij het kan gebruiken. Maar het komt ook voor dat iemand opbelt, wiens land te nat is en hij er dus niet op kan om het te bewerken. Dan probeer ik het waterpeil daar omlaag te krijgen. Het is constant zoeken naar een evenwicht”. Ook is het in deze tijd belangrijk om goede prioriteiten te blijven stellen. “Je moet steeds kijken wat je wel en niet doet, in verband met de maatregelen rondom Corona. Als ik word gebeld door iemand, maar het hoeft niet direct opgelost te worden, dan schuif ik het vooruit. Ik wil niet bij mensen over de vloer komen als het niet direct noodzakelijk is. Dan spreek ik af dat ik op een later moment terug kom. Het is op dit moment het belangrijkst dat we allemaal gezond blijven”, sluit Jan Willem af.

Lees hier hoe Vechtstromen omgaat met het Coronavirus: https://www.vechtstromen.nl/@42200/coronavirus-onze/