Tweede editie Twents Scholieren Festival

Gepubliceerd op 9 november 2022

Op vrijdagochtend 4 november vond de tweede editie van het Twents Scholieren Filmfestival plaats in Stadstheater De Bond in Oldenzaal. En daar waren wij bij!

Het thema van deze editie was namelijk Water. Maar liefst 1084 middelbare scholieren gingen op creatieve wijze aan de slag met dit thema en maakten een korte film binnen een zelfgekozen genre. Dit waren scholieren van onder andere het Twents Carmel College, het Assinklyceum en het Greijdanus.

Een jury beoordeelde de inzendingen en de 10 filmpjes met de hoogste score werden getoond tijdens het filmfestival. Uit deze top 10 volgden drie winnaars. Onze portefeuillehouder Educatie, Hans van Agteren, nam zitting in de jury. Samen met de filmprogrammeur van Concordia, Mark Drenth en finalist film van de Kunstbende, Nikki Lemmens.

Het filmfestival werd gepresenteerd door Evelien Harberink, coördinator van het Cultuurmenu in Enschede en geopend door Maaike Rödel, wethouder Onderwijs, Jeugd en Welzijn van de gemeente Oldenzaal.

Waterbewustzijn onder jongeren

Met ons educatieprogramma zetten we ons in om bij jongeren het waterbewustzijn te vergroten door ze te laten zien hoe wij dagelijks werken aan schoon, veilig en voldoende water. Dit doen we bijvoorbeeld door interactieve (gast)lessen en excursies op de RWZI (rioolwaterzuivering)’s aan te bieden voor het basis- en voortgezet onderwijs. Naast het vergroten van kennis over water en waterbeheer, geven we jongeren ook handelingsperspectief mee over wat ze zelf kunnen doen tegen bijvoorbeeld droogte.

De filmpjes lieten ons het beeld zien dat Twentse jongeren hebben van water en waterbeheer. De thema’s schoon, veilig en voldoende water kwamen daarbij ruim aan bod. Met filmpjes over onderwerpen als het zuiveren van water, waterrecreatie, waterverspilling en de watersnoodramp deelden de scholieren hun kennis en kijk op water met het publiek. Het was mooi om te zien hoe waterbewust deze jongeren al zijn!

Bekijk hier het winnende filmpje ‘natuurwater zuiveren’! Een kleine kanttekening: het zuiveringsproces dat wordt beschreven in het filmpje zorgt niet voor schoon drinkwater, maar voor biologisch schoon water dat de beken en rivieren weer in kan.

Twents Scholieren Filmfestival

Het Twents Scholieren Filmfestival werd georganiseerd door Filmhuis Oldenzaal, Concordia Film, TETEM en Filmhub Oost. Met als doel filmeducatie in Twente onder de aandacht te brengen bij docenten en leerlingen.