120 speurende scholieren op het Kristalbad


Donderdag 15 februari verzamelen 120 Duitse en Nederlandse scholieren zich op het Kristalbad, tussen Hengelo en Enschede. In het kader van het tweedaagse Euregio scholierenseminar lopen zij daar een speurtocht met klimaat en watergerelateerde vragen. Daarnaast is er tijdens het grensoverschrijdende seminar ruimte voor lezingen, workshops en het geven van een presentatie.

Klimaat, waterbeheer en technologie

Op het Kristalbad zijn donderdag 6 vragen verstopt die de scholieren in groepjes moeten vinden en oplossen. De vragen hebben alles te maken met het thema van het seminar: “Klimaat, waterbeheer en technologie”. De speurtocht is onderdeel van een tweedaags seminar. In het kader van het PRE-U programma heeft de Universiteit Twente een breed programma samengesteld waar zowel Nederlandse als Duitse scholieren zullen ondervinden wat het is om te studeren aan de universiteit.

Creatief, speuren en presenteren

De eerste dag van het seminar wordt georganiseerd door waterschap Vechtstromen en begint in het Design-lab, de creatiefste ruimte op de universiteit. KNMI hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven geeft hier een educatieve quiz over het klimaat. Daarna verkast de groep naar het Kristalbad voor de speurtocht. De dag wordt besloten op de UT, waar de leerlingen een presentatie geven aan Onno van Veldhuizen (burgemeester Enschede), Stefan Kuks (Watergraaf Vechtstromen) en Geert DeWulf (Decaan UT).

Duitse en Nederlandse scholieren

De deelnemende scholieren komen van het  Alexander-Hegius-Gymnasium in Ahaus, het Gymnasium Georgianum in Vreden, het Stedelijk Lyceum Zuid in Enschede, het Staring College in Lochem, het Mariengymnasium in Bocholt, het Werner-von-Siemens-Gymnasium in Gronau en het Bataafs Lyceum in Hengelo.