Veel meldingen van vissterfte


We ontvangen veel meldingen over vissterfte van mensen uit ons hele werkgebied. Oorzaak van de vissterfte is een laag zuurstofgehalte van het water in beken en sloten die de afgelopen dagen is ontstaan door lokale hoosbuien.

Het regenwater neemt veel voedingsstoffen en vuil mee van verharding dat is opgehoopt na langdurige droogte. Daardoor wordt het water in vijvers, sloten en beken voedselrijk en troebel, met een slecht leefklimaat voor vissen tot gevolg. Ook viel er tijdens de hoosbuien zoveel regen dat de gemeentelijke riolering het op diverse plekken in ons werkgebied niet aankon, waardoor vies rioolwater in het water van beken en sloten terecht kwam. Dit verlaagt het zuurstofgehalte van het water sterk, waardoor acute vissterfte optreedt.

Medewerkers van het waterschap zijn bezig om op diverse locaties dode vissen te ruimen. Ziet u dode vissen? Meld het ons!

Onze medewerkers ruimen de dode vissen dan zo snel mogelijk op. Door de vele meldingen duurt het echter wel iets langer dan normaal voordat onze medewerkers op locatie zijn.