Rioolwaterzuivering Ootmarsum functioneert weer naar behoren

Gepubliceerd op 4 augustus 2020

Na een probleem met de beluchting op de rioolwaterzuivering in Ootmarsum, werd het binnenkomende rioolwater afgelopen week voor een groot deel getransporteerd naar de zuivering in Denekamp. Er zijn afgelopen vrijdag noodbeluchters geplaatst die hun werk goed doen. Daarom is het niet meer nodig om het binnenkomende rioolwater te transporteren naar de zuivering in Denekamp. De kwaliteit van het water dat de zuivering in Ootmarsum verlaat is goed. We blijven de situatie de komende tijd monitoren en werken aan een permanente oplossing voor het beluchtingsprobleem.

30 juli

Er is deze week een probleem ontstaan in de beluchtingstank op de rioolwaterzuivering in Ootmarsum. In deze beluchtingstank maken bacteriën het vieze rioolwater weer schoon. Door het probleem met de beluchting werkt de zuivering niet meer optimaal. We transporteren daarom zoveel mogelijk rioolwater met vrachtwagens naar de zuivering in Denekamp, waar het wordt schoongemaakt en terug geleverd aan de natuur. In de komende dagen voeren we de capaciteit van de noodbeluchting in Ootmarsum op, zodat we het rioolwater niet meer naar Denekamp hoeven te transporteren.

De problemen zijn ontstaan nadat er slib (de bacteriën die het rioolwater schoonmaken) in de beluchtingsleiding is gelopen en de leiding verstopt is geraakt. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is nog onbekend, we zijn nog op zoek naar de oorzaak.

Waterkwaliteit

Door de problemen met de beluchting was het rioolwater dat de zuivering verliet (ook wel effluent (het in de rioolwaterzuiveringsinstallatie gezuiverde water dat geloosd wordt op oppervlaktewater) genoemd) tijdelijk van minder goede kwaliteit. Dit heeft niet tot acute problemen geleid, maar we hebben wel besloten om nu uit voorzorg het grootste gedeelte van het binnenkomende rioolwater met vrachtwagens te vervoeren naar de zuivering in Denekamp. Daar wordt het water schoongemaakt en gaat het weer terug de natuur in.

Inzet noodbeluchters

Op de zuivering in Ootmarsum zetten we ondertussen noodbeluchters in om het rioolwater dat hier nog wel binnenkomt schoon te maken. In de komende dagen voeren we de capaciteit van deze noodbeluchting op. Als de resultaten goed zijn hoeft het rioolwater niet meer naar Denekamp getransporteerd te worden. Vervolgens gaan we aan de slag om de niet-functionerende beluchtingsleiding te vervangen, zodat het probleem structureel wordt opgelost.


Eén van de noodbeluchters op de zuivering