Lekker koken tijdens de feestdagen

Gepubliceerd op 22 december 2020

Meer dan andere jaren, brengen we de komende feestdagen thuis door. We maken er een gezellige tijd van en een feestelijk diner ontbreekt daarbij waarschijnlijk niet.

Het is goed mogelijk dat je na het koken van die heerlijke gerechten, vet- en olieresten of zelfs eten overhoudt. Spoel deze resten dan niet door het riool, want dit kan verstoppingen veroorzaken.

Wat kun je wel doen?

Het aangekoekte vet in de pan verwijderen met keukenrol. Dit mag vervolgens bij het restafval. Restjes kun je natuurlijk bewaren, maar gaat het weg, spoel het dan niet door het riool en doe het in de groencontainer.

Frituurvet

Laat overgebleven vet- en olieresten eerst afkoelen en giet ze dan in een plastic fles. Vervolgens lever je de gevulde fles in bij een gele container in de buurt. Het is beter voor het riool én duurzamer. Van frituurvet wordt namelijk biodiesel gemaakt en de plastic verpakking wordt gerecycled.

Vooral na het oliebollen bakken verdwijnt veel frituurvet in het riool. Het stollend vet belemmert het functioneren van het riool en zorgt dan voor storingen en overlast op de rioolwaterzuivering.

Wij wensen u fijne feestdagen!


Meer informatie

Wil je meer weten over goed rioolgebruik of waar je je (frituur)vet kunt inleveren?