Botulisme C aangetroffen in zuidelijke vijver Ommense wijk Dante


In de meest zuidelijke vijver van de wijk Dante in Ommen, zijn vorige week dode vogels gevonden. De kadavers van een eend en twee meerkoeten zijn voor onderzoek naar het laboratorium gestuurd. De uitslagen zijn nu bekend. Bij de beide meerkoeten is geen ziekte gevonden. Bij de eend is botulisme toxine type C geconstateerd. Het advies is om deze vijver voorlopig te mijden en dode dieren direct te melden bij het waterschap.

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging die voornamelijk in de zomer slachtoffers maakt onder watervogels en vissen. Het toxine type C is niet direct gevaarlijk voor mensen. Toch adviseren we om contact met het water uit deze vijver te vermijden. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat huisdieren niet in contact komen met het water. Honden zijn bijvoorbeeld ook gevoelig voor toxine type C. De ziekteverwekkende bacterie gedijt minder goed in koeler en zuurstofrijker water. We laten daarom fris extra water in en ook de regen helpt een handje mee.

Meld dode dieren bij het waterschap

Door botulisme aangetaste, zieke vogels zijn te herkennen doordat de vogels traag zijn, slecht of niet vliegen en moeilijk of niet kunnen lopen. Ze laten de kop hangen, liggen diep in het water en hebben afhangende vleugels. Kadavers die in het water liggen, zijn een ideale voedingsbodem waarin de bacterie zich snel kan ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat de dode dieren snel en vakkundig worden verwijderd.

Wat kunt u zelf doen?

Vermijd contact met water uit de betreffende vijver. Let goed op uw huisdieren, voor hen geldt het zelfde. Een klein wondje kan al leiden tot ernstige besmetting. Raak dode dieren nooit zelf (met blote handen) aan, maar waarschuw het waterschap (088 220 3333) zodat de dode dieren kunnen worden weggehaald.


Jeanette van Schaik legt uit wat botulisme is