Storing rwzi Ootmarsum opgelost


Update 10 september

De storing op de rioolwaterzuivering Ootmarsum is opgelost na de herstart van enkele onderdelen van de installatie. De exacte oorzaak van de storing is nog onbekend. De komende tijd wordt dit onderzocht.

9 september

Storing rioolwaterzuivering Ootmarsum

Woont u in Ootmarsum, Lattrop of Tilligte? Douche dan vanavond 9 september niet zo lang en laat de wasmachine nog even uit. Want dan wordt het riool niet zo zwaar belast met afvalwater. De rioolwaterzuivering Ootmarsum die normaal uw afvalwater en dat van de andere inwoners en bedrijven uit deze dorpen zuivert, is namelijk tijdelijk uit bedrijf. Op dit moment is nog niet bekend waarom de rioolwaterzuivering in storing is. Er wordt hard gewerkt om het probleem te vinden en op te lossen.

Vieze water nu per vrachtwagen naar Denekamp

Het vieze afvalwater van inwoners en bedrijven dat via de riolering en persleidingen (transportleiding voor rioolwater van een woonkern naar de rwzi) bij de rioolwaterzuivering binnenkomt, wordt nu tijdelijk met vrachtwagens naar de rioolwaterzuivering in Denekamp vervoerd, schoongemaakt en terug geleverd aan de natuur. Het vieze afvalwater wordt op industrieterrein de Mors in Ootmarsum uit de riolering gepompt en met vier vrachtwagens naar Denekamp vervoerd. Dit kan wellicht overlast in de omgeving van het industrieterrein veroorzaken.

Eerder problemen

Eind juli en begin augustus functioneerde de rioolwaterzuivering in Ootmarsum ook niet goed. Toen ontstonden er problemen in de zogenaamde beluchtingstank. Hierin maken bacteriën het vieze rioolwater weer schoon. Destijds werd het probleem opgelost. Of dit opnieuw het probleem is, is op dit moment niet duidelijk. De rwzi (rioolwaterzuivering) Ootmarsum ligt aan de Wiemselweg en zuivert jaarlijks gemiddeld 1.2 miljard liter water.