Vechtstromen ondertekent herziene afspraken waterverdeling

Gepubliceerd op 16 februari 2022

Tijdens periodes van grote droogte, wordt er water uit het IJsselmeergebied gehaald door waterbeheerders uit Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Noord-Holland en Overijssel. In het licht van een toenemende watervraag en vaker extreem droge periodes, hebben de 16 betrokken overheden de afspraken over waterverdeling herzien. Ook geven de overheden helderheid over welke volgorde van waterlevering wordt aangehouden voor industrie, landbouw, natuur en scheepvaart.

Tijdens periodes van grote droogte, haalt Vechtstromen water uit de IJssel (via het Twentekanaal) en het IJsselmeer (via de Drentse kanalen). Hiermee kunnen we in die omstandigheden ongeveer 40% van ons gebied toch nog voorzien van water. Naast Vechtstromen, halen ook diverse andere waterbeheerder uit Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Noord-Holland en Overijssel bij droogte water uit het IJsselmeer en Markermeer.

Nieuwe werkelijkheid

De afgelopen decennia is de vraag naar water toegenomen en tegelijkertijd komen er vaker extreem droge periodes voor. Binnen deze nieuwe werkelijkheid bleek dat de bestaande afspraken over de waterverdeling van het IJsselmeergebied uit 2009, niet meer voldeden. Daarom hebben de 16 betrokken overheden de afspraken over waterverdeling herzien. Binnen die afspraken staat de veiligheid van dijken voorop, net als natuur die onomkeerbare schade ondervindt bij verdroging en drinkwater. Hiervoor moet voldoende water uit het IJsselmeer (inclusief het Markermeer en de Randmeren) beschikbaar zijn.

Regionale verdringingsreeks (opeenvolgende reeks van maatregelen die wordt ingevoerd bij dreigende schaarste van water)

De nieuwe zogenoemde Regionale verdringingsreeks, is een regionale uitwerking van de landelijke verdringingsreeks. Er staat in beschreven hoe het water uit het IJsselmeer wordt verdeeld als er watertekort dreigt en welke functies als langste water ontvangen en welke als eerste worden gekort. Ook geven de overheden helderheid over welke volgorde van waterlevering wordt aangehouden voor industrie, landbouw en scheepvaart.

Verdeling definitief in 2023

De waterverdeling is nog niet definitief. In 2022 en 2023 worden de afspraken hierover opgenomen in de provinciale omgevingsverordeningen. Dan is ook inspraak mogelijk. Als er in 2022 droogte optreedt, handelen Rijkswaterstaat en waterschappen wel al zoveel mogelijk volgens de afspraken. Rijkswaterstaat is beheerder van het IJsselmeer en Markermeer, de waterschappen zorgen voor de verdeling van het water. Tegelijkertijd zijn de overheden in overleg met de verbruikers om zo zuinig mogelijk met water om te gaan.

De afspraken zijn vastgelegd in de Bestuursovereenkomst Waterverdeling regio IJsselmeergebied en ondertekend door Rijkswaterstaat, de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Noord-Holland en Overijssel, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de waterschappen Amstel, Gooi en Vecht, Drents Overijsselse Delta, Wetterskip Fryslân, Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest, Vallei en Veluwe, Zuiderzeeland en Vechtstromen.


Bestuursovereenkomst Waterverdeling regio IJsselmeergebied

Namens waterschap Vechtstromen ondertekent dagelijks bestuurslid Nettie Aarnink de herziene afspraken over de waterverdeling.