Verwachte buien vergroten zuurstoftekort in oppervlaktewater

Gepubliceerd op 30 juni 2022

Vandaag worden in ons beheergebied fikse buien met veel neerslag in korte tijd verwacht. Door de al hoge watertemperatuur in vijvers en beken is er minder zuurstof in het water. Bij veel neerslag in korte tijd bestaat er een kans dat rioleringen dit niet snel genoeg kunnen verwerken en overstorten. Daarnaast spoelt vuil van straat vijvers en beken in. Dit zorgt er voor dat het zuurstofgehalte in het water snel zakt en vissen hier last van krijgen.

Eind van de middag en avond worden in ons beheergebied fikse regen en onweersbuien verwacht. Daarbij kan veel regen in korte tijd vallen (30 mm in een uur) en hagel (1-2 cm). Door het warme weer de afgelopen week is de watertemperatuur in vijvers en sommige beken al behoorlijk opgelopen. Omdat warmer water minder zuurstof bevat is het zuurstofgehalte in vijvers en beken de afgelopen tijd juist afgenomen.

Happende en dode vissen door zuurstoftekort

De hoeveelheid zuurstof is van groot belang voor de waterkwaliteit en waterorganismen, zoals vissen. Wanneer er fikse buien vallen, met veel neerslag in korte tijd, bestaat er een kans dat rioleringen dit water niet snel genoeg kunnen verwerken en er rioolwater door overstorten in oppervlaktewater komt. Daarnaast spoelt vuil, zoals poep van honden en (water)vogels en ander vuil dat op straat aanwezig is de vijvers en beken in. De overstorten en het vuil hebben als gevolg dat het zuurstofgehalte in het water snel zakt en vissen hier last van krijgen. Ziet u happende of dode vissen, meld het ons, dan kunnen wij kijken of het mogelijk is het zuurstofgehalte ter plekke te verbeteren of waar mogelijk de sportvisserij inschakelen om vissen eventueel te verplaatsen. Dode vissen worden geruimd. Ook na een aantal dagen kunnen nog dode vissen gevonden worden in vijvers en beken, deze zakken naar de bodem en komen door gasvorming pas na een paar dagen boven drijven.

Onttrekkingsverbod openbare vijvers

Het afgelopen maandag ingestelde onttrekkingsverbod voor openbare vijvers in stedelijk gebied helpt om de kwaliteit niet te snel achteruit te laten gaan. Dit zal echter niet op alle plekken voldoende zijn.