Excursies gaan weer van start

Gepubliceerd op 8 maart 2022

We mogen weer op pad! Dat betekent dat de excursies weer van start gaan. Onze enthousiaste excursieleiders staan weer klaar om inwoners mee te nemen langs bijzondere plaatsen in ons werkgebied. Ze vertellen over ons werk en laten dat zien in de praktijk.

Wij bieden excursies aan bij de Doorbraak, het Kristalbad, de Vecht en onze rioolwaterzuiveringen in Enschede, Hengelo, Nijverdal, Almelo, Hardenberg, Coevorden en Emmen. De excursies worden verzorgd door onze vrijwilligers en duren ongeveer 2 à 2,5 uur. Vraag een excursie minimaal 3 weken van tevoren aan. Er zijn geen kosten verbonden aan een excursie.

Wil je meer weten over het Kristalbad, de Doorbraak of de Vecht? Meld je dan aan voor één van deze excursies.

Kristalbad

Het Kristalbad is een uniek project. Het biedt een oplossing voor de te grote waterafvoer van Enschede naar Hengelo, maar zorgt ook voor een ecologische verbinding tussen Driene en Twekkelo. En het is een prachtig gebied om te recreëren. Tijdens deze excursie ga je mee op pad door het gebied en vertellen we je alles over het ontstaan van het Kristalbad.

De Doorbraak

De Doorbraak is een prachtige 13 kilometer lange beek in het Twentse landschap. Hij begint bij de Lolee bij Almelo en mondt uit in de Exosche Aa bij Ypelo. De beek is aangelegd om het water in Twente meer ruimte te geven, wateroverlast en verdroging te voorkomen én een ecologische verbinding te maken tussen Noordoost Twente en de Sallandse Heuvelrug. Een doorbraak dus, voor waterbeheer, landbouw en natuur. Tijdens de excursie wordt het verhaal van de Doorbraak verteld en gaat u mee op pad langs deze prachtige beek.

De Vecht

De Vecht is een ongeveer 180 kilometer lange rivier die ontspringt in Duitsland en eindigt in het Zwarte Water bij Zwolle. Hij stroom ongeveer 60 kilometer door Nederland. De Vecht is een zogenaamde regenrivier en voert voornamelijk regenwater af richting het IJsselmeer. Wij beheren de Vecht tussen de Duitse grens en het punt bij Ommen waar de Regge in de Vecht stroomt.

Tijdens de excursie over de Vecht nemen we je mee door het Vechtpark. We vertellen je over de projecten waar we aan gewerkt hebben en laten je van alles zien; van de stuw en sluis tot de vistrap.

Rioolwaterzuivering

Het zuiveren van afvalwater is één van onze kerntaken. Wij zorgen dat alle afvalwater in ons gebied, op één van onze 23 rioolwaterwaterzuiveringen wordt schoongemaakt. Daarna geven we het weer terug aan de natuur.

Mensen gebruiken ongeveer 135 liter water per dag. Om te koken, te wassen, te douchen en het toilet. Alleen voor het doorspoelen van de wc gebruiken we per dag al ongeveer 33 liter water. Bijna al dit water  komt in het riool terecht. Dit vieze water wordt weer schoongemaakt. Dit schoonmaken van rioolwater, ook wel afvalwater genoemd, gebeurt op de rioolwaterzuivering.

Onze vrijwilligers nemen je graag mee over de rioolwaterzuivering. Ze vertellen je alles over dit proces en laten je het zien en ruiken.


Excursie aanvragen

Op de pagina excursies vindt u informatie en formulieren voor het aanvragen.