Langzaam maar zeker gaan waterstanden naar normaal

Gepubliceerd op 10 februari 2023

Update neerslagtekort en waterstanden 10 februari.

De komende dagen zien we vooral een droog en rustig weertype. In ons beheergebied staan, met name in het zuiden, nog steeds veel stuwen op zomerpeil. Met de huidige weersverwachting zal de grondwaterstand na de komende week naar verwachting iets dalen.

De komende week zien we een rustig en overwegend droog weertype met zonnige perioden en mist in de ochtend. Na volgende week is er meer kans op wat neerslag. De temperaturen liggen daarbij over het algemeen iets boven normaal.

Oppervlaktewater

In ons beheergebied staan de stuwen in wateraanvoergebied op de meeste plekken tussen zomer- en winterpeil. In niet-wateraanvoergebied staan de stuwen op de meeste plekken op zomerpeil. Er wordt maatwerk geleverd en er wordt ingespeeld op de actuele situatie ter plaatse.

Grondwater

Momenteel bevinden de meeste grondwaterstanden in het noordelijk deel van ons beheergebied zich rond gemiddeld voor de tijd van het jaar. In het zuidelijke deel staan de grondwaterstanden rond of nog iets onder het gemiddelde, zowel in natuur- als landbouwgebied. We willen graag het voorjaar in met redelijk hoge grondwaterstanden. Met de huidige weersverwachting zal de grondwaterstand vanaf het midden van de komende week naar verwachting dalen.

Neerslagtekort

Het neerslagtekort op weerstation Twenthe is teruggelopen naar 82 mm. Dat ligt nog wel net boven de lijn van 5% droogste jaren. Normaal voor de tijd van het jaar is daar een overschot van ca. 150 mm.

Op weerstation Hoogeveen registreren we nu een neerslagoverschot van 89 mm. Normaal voor de tijd van het jaar is hier een overschot van ca. 185 mm. De exacte neerslaghoeveelheden zijn onzeker en kunnen lokaal sterk verschillen. De meetstations geven een beeld van de lokale omstandigheden.

Waterkwaliteit

De waterkwaliteit is op de meeste plekken in ons beheergebied goed. Het water is voldoende koud en kan daardoor meer zuurstof bevatten. Ziet u toch problemen in het oppervlaktewater, meld het ons! Dan kunnen wij kijken of er maatregelen genomen moeten worden.