Voortgezet onderwijs


Zuiveren van afvalwater

Leerlingen leren tijdens deze les wat 'biologisch schoon water’ is. Daarbij gebruiken wij de Water Experience Game. Met deze game maken leerlingen door het onderzoekend leren principe kennis met het waterschapswerk. In groepen van 4 tot 10 personen werken zij 20 minuten van de les aan deze game. Hierdoor ontdekken zij het proces van het zuiveren van afvalwater.

Landbouw en Natuur

Leerlingen leren over de historie van een waterschap. Ze ontdekken wat een waterschap is en wat we doen. Als onderzoekend element gaan leerlingen werken met een VR scenario game. In deze game gaan zij in groepjes van 4 tot 10 personen ongeveer 20 minuten van de les aan de slag. Ze gaan een viertal scenario's bekijken en op zoek naar antwoorden. Deze les is uitsluitend geschikt voor leerlingen van de onderbouw.

edu i


Informatie voor docenten

Een aantal activiteiten zijn gedigitaliseerd. Stuur een e-mail naar educatie@vechtstromen.nl met vragen over de mogelijkheden.

Voor ieder niveau, iedere leeftijd en iedere groepsgrootte kunnen wij gastlessen of excursies organiseren. Wilt u met uw klas meer leren over het waterschapswerk? Vul het aanvraagformulier in voor een gastles of een excursie. Wij bekijken samen met u de mogelijkheden.

Democratie

In deze les gaan leerlingen ervaren hoe het is om waterschapsbestuurder te zijn. Ze leren wat een waterschap met democratie te maken heeft. Daarnaast ontdekken ze wat belangrijke elementen zijn. En dan is het tijd om zelf te ervaren hoe het is om waterschapsbestuurder te zijn met de democratiegame. Deze game spelen ze ongeveer een uur met de hele klas. In drie groepen vormen zij drie waterschappen die ze gaan besturen. En de gevolgen, ja.. die volgen!

Lespakket GeoFuture School

Samen met het Canisius in Almelo hebben wij een lespakket ontworpen over klimaat. De module heet: Klimaat Actieve Stad. Wilt u meer weten of gebruik maken van de module? Neem contact met ons op via educatie@vechtstromen.nl

Klimaatverandering

waterbak

Leerlingen gaan in deze les aan de slag met het veranderende klimaat. Als onderzoekend element gebruiken wij de watertafel. Dit is een simpel model van een stad. Leerlingen kunnen zelf invloed uitoefenen op een hoeveelheid water en zien wat het effect is van grote hoeveelheden water in een stad. In groepen van 4 tot 10 personen werken leerlingen hier ongeveer 20 minuten van de les aan. In deze les ontdekken zij wat een waterschap is en wat klimaatverandering betekent.