Vraag en antwoord index
Ja, u kunt ook met een kano door de sluizen in de Vecht. Mocht u liever de sluizen mijden, dan zijn er bij de sluizen voorzieningen om uw kano uit het water te tillen, zodat u om de sluis kunt wandelen en daar de kano weer in het water kunt laten.
Mocht het waterpeil in de Vecht erg laag zijn, dan kan het voorkomen dat de sluiswachter u verzoekt om gebruik te maken van deze voorzieningen, zodat de sluis niet geschut hoeft te worden en we daarmee het waterverlies beperken.
- De Haandrik: 36,50 * 8,00 m (lengte * breedte)
- De Koppel in Hardenberg: 16,50 * 3,60 m (lengte* breedte)
- Mariënberg / Diffelen: 18,00 * 4,00 m (lengte * breedte)
- Junne: 18,00 * 4,00 m (lengte * breedte)
- Vilsteren (WDOD): 35,00 * 5,00 m (lengte * breedte)
- Vechterweerd (WDOD): 35,00 * 5,85 m (lengte * breedte)
Ja, bij alle sluizen tussen Ommen en de Duitse grens (Junne, Mariënberg, Hardenberg en De Haandrik) zijn er in het vaarseizoen 7 dagen per week tussen 9 en 17 uur sluiswachters aanwezig die u kunnen helpen met het schutten van uw boot. De sluizen Junne en Mariënberg zijn in principe zelfstandig te bedienen, maar ook hier zijn sluiswachters aanwezig die u kunnen helpen of vragen kunnen beantwoorden.
De Vecht is een half natuurlijke rivier met de beperkingen die worden bepaald door de onvoorspelbaarheid van rivierprocessen. Hierdoor kunnen vanwege zandtransport en sedimentatieprocessen zandbanken optreden.
Vanaf de Duitse grens tot Ommen kan worden gevaren met boten tot een maximale diepgang van 0,50m en rekening houdende met de afmetingen van de bruggen en sluizen. Daarnaast moet u rekening houden met de randvoorwaarden die worden gesteld vanuit een oogpunt van waterveiligheid en natuur.
Waterschap Vechtstromen werkt momenteel samen met haar partners binnen Ruimte voor de Vecht aan een nieuw vaarconcept voor de Overijsselse Vecht.
In het huidige verkeersbesluit (vaarbesluit) is een maximumsnelheid van 9 km/h vastgelegd. Hieraan dient u zich te houden.
Van Zwolle tot Duitsland zijn er diverse bruggen over de Vecht met verschillende brughoogtes. De laagste brug over de Vecht is de Voorstraatbrug in het centrum van Hardenberg, met een doorvaarthoogte van 1,98m.
De doorvaarthoogtes van alle bruggen kunt u hieronder vinden. Dit zijn steeds de brughoogten ten opzichte van het streefpeil in het betreffende deel van de Vecht. Het streefpeil is het waterpeil dat we nastreven, maar het werkelijke waterpeil zal hier vaak iets van afwijken. In perioden met veel neerslag en een hoger waterpeil kan de doorvaarthoogte minder zijn. In droge tijden is het waterpeil lager en kan de doorvaarthoogte juist groter worden.
- Spoor- en verkeersbrug (De Haandrik): 2,65m
- Brug Ane (Hardenberg): 2,90m
- Alexanderbrug (Hardenberg): 2,80m
- Amaliabrug (Hardenberg): 2,80m
- Voorstraatbrug (Hardenberg): 1,98m
- Prins Bernardbrug (Hardenberg): 2,60m
- Fietsbrug sluis Hardenberg: 2,55m
- Asjeskampbrug (Hardenberg): 4,50m
- Brug Rheezerweg (Diffelen): 4,25m
- Brug N36 (Mariënberg): 4,35m
- Brug Junnerweg (Junne): 4,00m
- Brug over sluis (Junne): 3,50m
- Hessel Mulertbrug (Ommen): 3,25m
- Brug N48 (Vilsteren): 4,85m
- Brug Dalfsen (Vechterweerd): handbediend
- Brug Berkum (Vechterweerd): 5,10m
U kunt uw boot te water laten bij de openbare botenhelling in de jachthaven van Ommen en de openbare botenhelling ter hoogte van de Koppel in Hardenberg. Alle overige botenhellingen zijn afgesloten en alleen beschikbaar voor het waterschap en de hulpdiensten. Er zal worden gehandhaafd op het niet op de juiste locatie te water laten van boten.
In het traject tussen Ommen en Hardenberg mag u alleen aanleggen op die plaatsen waar dat is aangegeven en waar de voorzieningen daarvoor zijn aangelegd. U mag dus niet ankeren op willekeurige plaatsen en ook nergens anders dan aangegeven de oevers betreden.
Er zijn geen toiletvoorzieningen.
Het gehele traject is ongeveer 2 tot 4 uur varen, afhankelijk van de wachttijden bij de sluizen.
Men mag varen tussen zonsopkomst en zonsondergang op de Vecht, daarbij dient u rekening te houden met de openingstijden van de sluizen, de tijd voor het schutten en de snelheid van varen. De sluizen zijn van 9 tot 17 uur te bedienen. Wanneer u de sluis bij Junne invaart richting Hardenberg dient u voor 16.45 uur bij de laatste sluis te zijn. Dit is andersom ook het geval, mede omdat u niet mag overnachten, ankeren en aanleggen in Natura 2000 gebied.
Om ervoor te zorgen dat dat de situatie voor iedereen zo veilig mogelijk blijft, gelden er regels.
- Houd je aan de regels
- Gemotoriseerd varen op de Vecht is toegestaan tussen 1 april en 1 oktober, tussen zonsopgang en zonsondergang.
- Niet te hard varen (max. 9 km per uur)
- Niet aanleggen waar dat niet mag. Op kaarten die onderdeel zijn van het besluit over deze regels, is te zien waar wel en waar niet kan worden aangemeerd. Het besluit en de kaarten vindt u in de regeling.
- Geen oevers betreden waar dat niet mag
- Respect voor andermans eigendommen, voor de natuur en andere gebruikers van de Vecht
- Aan vaartuigen worden de volgende eisen gesteld:
- de maximaal toegestane lengte is 12,50 meter;
- de maximale toegestane breedte is 2,75 meter;
- de maximale diepgang is 0,50 meter.
- gemotoriseerde watersport (zoals jetski's, waterskieën en flyboarden) is niet toegestaan.
Andere regels vanaf de Hessel Mulertbrug in Ommen
De regels gelden voor het deel van de Vecht dat in beheer is bij ons waterschap, tussen de landgrens met Duitsland en de uitmonding van de Regge in de Vecht bij Ommen.
Vanaf de Hessel Mulertbrug in Ommen tot de monding in het Zwartewater bij Zwolle gelden andere regels. Dit deel van de Vecht is in beheer bij waterschap WDODelta, www.wdodelta.nl
Mocht u tijdens uw bezoek aan of op de Vecht misstanden constateren (te hard varen, verkeerd aanleggen, geluidoverlast, vervuiling/afval/rommel), dan verzoeken wij u dit zo spoedig mogelijk (24/7) te melden via het algemene nummer van het waterschap 088-220 33 33.
Door uw directe melding zijn we in staat snel actie te ondernemen, dank daarvoor!
De nieuwe sluizen in Mariënberg en Junne bestaan uit een sluiskolk met aan beide einden een sluishoofd waarin een geelzwart gemarkeerde klep is gemonteerd. Met deze klep is het mogelijk het waterniveau in de sluiskolk te regelen. Voor de sluis zijn aanlegsteigers, bolders en kikkers aangebracht waar men de boot aan vast kan maken.
Wil men de sluis passeren, dan kan men de boot aanleggen aan de stalen palen die zowel direct voor de sluis als in de sluiskolk zelf zijn aangebracht. Het bedienen van de sluis gaat door het indrukken van een bedieningsknop die aan de stalen aanlegpaal is bevestigd.
Zodra deze is ingedrukt beweegt zich een geelzwarte klep omhoog waardoor de sluiskolk wordt gevuld of juist geleegd wordt. Zodra het waterpeil aan beide zijden van de klep gelijk is draait de klep helemaal weg. Het verkeerslicht springt dan van rood op groen en men kan vervolgens doorvaren over de klep heen de sluiskolk in. Ook daar is een aanlegpaal met drukknop en door deze knop in te drukken herhaalt zich het proces bij de tweede klep.
Het gehele proces neemt ongeveer 15 minuten in beslag. Bij de sluizen zijn instructieborden geplaatst, waarop de stappen staan beschreven om door de sluis te varen.
ag.