De sluizen in de Vecht


In de Vecht liggen stuwen, deze maken wij passeerbaar voor boten met een beperkte diepgang. De sluis in de Vecht nabij natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg is door de provincie Overijssel gerealiseerd en in 2014 in gebruik genomen en de sluis bij De Haandrik tussen Gramsbergen en Coevorden in 2015. De stuwen bij Junne en Mariënberg worden op dit moment passeerbaar gemaakt met sluizen.

Hoewel de sluizen onbemand kunnen functioneren kiezen we ervoor om de sluizen in het vaarseizoen 2015 te bemensen met sluiswachters. Hierbij werken wij samen met de gemeente Hardenberg. Medewerkers van het Cleanteam van de gemeente Hardenberg zijn opgeleid tot sluiswachter. De medewerkers bedienen de sluis op het moment dat een boot de sluis passeert en treden op als gastheer in het gebied rond de Vecht.

Schuttijden sluis Hardenberg

Uitvalsbasis voor de sluiswachters is natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg. Van daaruit zijn zij gedurende het vaarseizoen dagelijks tussen 09.00 en 17.00 uur beschikbaar om de sluis bij De Koppel te bedienen. Mocht de sluiswachter op dat moment op een andere locatie aan het werk zijn, dan kunnen watersporters telefonisch contact opnemen met de sluiswachter, die vervolgens binnen tien minuten ter plaatse is om de sluis te bedienen en de watersporter te ondersteunen bij het schutten. De sluiswachter is te bereiken op +31 (0)6 – 5548 1875.


Schuttijden sluis De Haandrik

recreatiesluis de Haandrik

De sluis bij De Haandrik kent vaste schuttijden en wordt tussen 09.00 en 17.00 uur ieder heel uur bediend. De sluiswachters bedienen de sluizen gedurende het vaarseizoen. Het vaarseizoen loopt van 1 april tot 1 november. Buiten het vaarseizoen mag er niet worden gevaren op de Vecht.

Om de vaarrecreatie in goede banen te leiden, stellen wij regels aan het varen op de Vecht.