De sluizen in de Vecht


In de Vecht liggen stuwen, deze maken wij passeerbaar voor boten met een beperkte diepgang.

De stuwen bij Junne en Mariënberg worden op dit moment passeerbaar gemaakt met sluizen.

Hoewel de sluizen onbemand kunnen functioneren kiezen we ervoor om de sluizen in het vaarseizoen te bemensen met sluiswachters. Hierbij werken wij samen met het cleanteam van de gemeente Hardenberg en Soweco. Medewerkers bedienen de sluis op het moment dat een boot de sluis passeert en treden op als gastheer in het gebied rond de Vecht.

Sluis Hardenberg

Bediening van de sluizen

Alle sluizen zijn ingericht voor boten met een beperkte diepgang.

De sluiswachters bedienen de sluis op het moment dat een boot de sluis passeert en treden op als gastheer in het gebied rond de Vecht. Ze zorgen er ook voor dat de openbare ruimte schoon en netjes blijft.

Sluizen Junne en Mariënberg zijn zelfstandig te bedienen, maar 7 dagen per week van 9 tot 17 uur zijn medewerkers van Soweco ter plaatse aanwezig om uitleg te geven of vragen te beantwoorden waar nodig.

Sluizen De Koppel en De Haandrik worden bediend door sluiswachters van het cleanteam van gemeente Hardenberg. Uitvalsbasis voor deze sluiswachters is natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg. Van daaruit zijn zij gedurende het vaarseizoen dagelijks tussen 09.00 en 17.00 uur beschikbaar om de sluizen Hardenberg en De Haandrik te bedienen. Mocht de sluiswachter op dat moment op een andere locatie aan het werk zijn, dan kunnen watersporters telefonisch contact opnemen met de sluiswachter, die vervolgens binnen tien minuten ter plaatse is om de sluis te bedienen en de watersporter te ondersteunen bij het schutten.

De sluiswachter is telefonisch te bereiken op +31 (0)6 - 5548 1875. De sluis bij De Haandrik wordt in het vaarseizoen tussen 09.00 en 17.00 uur na telefonische aanmelding bediend. De wachttijd bedraagt maximaal 10 minuten.


Passeerbaarheid sluizen in de Vecht

De Vecht kent een aantal sluizen waar u met uw boot door kunt, in de tabel ziet u informatie over de lengte, breedte, diepgang en hoogte van sluizen.

Regels varen op de Vecht

Om het voor de natuur en alle recreanten leuk te houden is het varen op de Vecht gebonden aan regels.

Schuttijden sluizen bij Hardenberg (de Koppel) en de Haandrik

De sluizen bij Hardenberg (de Koppel) en de Haandrik  worden bediend door sluiswachters. Zij zijn gedurende het vaarseizoen dagelijks tussen 09.00 en 17.00 uur beschikbaar om ze te bedienen.

De sluis bij De Haandrik wordt in het vaarseizoen na telefonische aanmelding bediend +31 (0)6 - 5548 1875. De wachttijd bedraagt maximaal 10 minuten. Het vaarseizoen loopt van 1 april tot 31 oktober. Buiten het vaarseizoen mag er niet worden gevaren op de Vecht.