Varen op de Vecht tussen Ommen en de Duitse grens


Het Overijsselse Vechtdal is een prachtig gebied om vanaf het water te beleven. Na 100 jaar is de Vecht weer helemaal bevaarbaar tussen Zwolle en de Duitse grens. Om iedereen te laten genieten van de Vecht, gelden er een aantal voorwaarden en uitgangspunten met betrekking tot het varen in het gebied van waterschap Vechtstromen, tussen Ommen en de Duitse grens. Vanuit het programma Ruimte voor de Vecht werken we momenteel aan een gezamenlijk, nieuw vaarconcept voor het gehele Vechtdal.

Uitangspunten varen op de Vecht

  • Vaarseizoen: van 1 april tot 1 november, tussen zonsopgang en zonsondergang
  • Maximumsnelheid: 9 km/u
  • Maximale toegestane diepgang vaartuigen: 0,5 meter
  • Laagste brug: 1,98 meter (Voorstraatbrug Hardenberg). Let op: deze hoogte kan afwijken afhankelijk van de waterstand van de Vecht
  • Boothellingen:
    • Passantenhaven Ommen, Varsenerdijk 1, Ommen (betaald)
    • Nabij sluis Hardenberg, Vechtstraat 8, Hardenberg (gratis)

Wij houden toezicht op een deel van de Vecht, zodat iedereen op een veilige manier van de Vecht kan genieten. Hoe we dat doen zie je in dit filmpje.

sluis

Sluizen in de Vecht

Er zijn 4 sluizen in de Vecht tussen Ommen en de Duitse grens: Junne, Mariënberg, Hardenberg en De Haandrik. De sluizen zijn in het vaarseizoen geopend tussen 9.00 en 17.00 uur. Er zijn sluiswachters aanwezig die helpen bij het schutten van uw boot.

De sluizen bij Hardenberg (de Koppel) en de Haandrik  worden bediend door sluiswachters. Zij zijn gedurende het vaarseizoen dagelijks tussen 09.00 en 17.00 uur beschikbaar om ze te bedienen.

De sluiswachter is telefonisch te bereiken op +31 (0)6 - 5548 1875.

Meer informatie over de sluizen in de Vecht

Veelgestelde vragen

Meer informatie vindt u bij de onderstaande veelgestelde vragen. Heeft u vragen over het varen op de Vecht tussen Zwolle en Ommen? Dan kunt u terecht bij waterschap Drents Overijsselse Delta.