Zwemmen


Van 1 mei tot 1 oktober controleren we regelmatig de kwaliteit van het zwemwater van officieel aangewezen zwemwaterlocaties. Wanneer deze niet voldoet is er namelijk kans op gezondheidsklachten door bijvoorbeeld blauwalg, botulisme of de E-coli bacterie. Wij raden het dan ook af om te zwemmen in water dat niet is aangewezen als officiële zwemwaterlocatie en dus niet wordt gecontroleerd. Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico, ook bij de officiële zwemwaterlocaties. Het springen of duiken van bruggen en andere bouwwerken is altijd levensgevaarlijk!

Zwemmen in natuurwater

Met het stijgen van de temperatuur, groeit de aantrekkingskracht van het water. Spetteren en zwemmen in natuurplassen is heerlijk. Maar kies dan wel voor veilig water en zwem alleen in officieel aangewezen zwemwater. Zwemmen in oppervlaktewater brengt namelijk ook bepaalde risico's met zich mee, voor mens en (huis)dier. Het zwemmen in oppervlaktewater is overigens altijd op eigen risico. Dat kunnen fysieke risico’s zijn maar ook biologische risico’s. Biologische risico’s komen vooral voor als de temperatuur stijgt. Daarom is het belangrijk iets te weten over de bedreigingen waarmee u in aanraking kunt komen, zoals blauwalg, botulisme, zwemmersjeuk, de E-coli bacterie, of de ziekte van Weil. Meer informatie over gezondheidsrisico’s vindt u op www.zwemwater.nl.

Tijdens het zwemseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) controleren wij regelmatig de kwaliteit van het zwemwater van officiële zwemwaterlocaties. De actuele zwemwaterkwaliteit vermelden we op www.zwemwater.nl  Daarnaast adviseren we de provincie over het instellen van een waarschuwing, of negatief zwemadvies/zwemverbod.

Kwaliteit zwemwater

De provincies Overijssel en Drenthe onderzoeken de zwemwateren jaarlijks op veiligheid.

Hoe doen we dat?


Waar kan ik zwemmen? En is het water veilig?

Zwemmen opblaas dolfijn1
  • Ga alleen zwemmen in water dat is aangewezen als officiële zwemwaterlocatie.
  • Kijk op zwemwater.nl welke waterplassen zijn aangewezen als officiële zwemwaterlocaties. Daar staat ook hoe het is gesteld met de actuele zwemwaterkwaliteit.
  • Spring of duik niet van bruggen en andere bouwwerken dat is levensgevaarlijk!

Zwemwater in ons gebied

ZwemwaterApp

Met de ZwemwaterApp kun je precies zien waar je in jouw buurt met een gerust hart een duik kunt nemen.

De gegevens van de Zwemwater App komen van de website zwemwater.nl, waar altijd de meest actuele informatie beschikbaar is.

Download hier de Zwemwater App