Dilemma's
Moet ons water super schoon zijn voor mens, plant en dier of moeten we accepteren dat vervuiling er tegenwoordig bij hoort?
Het is belangrijk dat we ons best doen om vervuiling zoveel mogelijk te voorkomen, maar het is ook belangrijk om te accepteren dat er een bepaald niveau van vervuiling bestaat. We doen ons best doen om de vervuiling te beperken door bijvoorbeeld afval te verminderen, pesticiden te verminderen en fossiele brandstoffen te verminderen, maar we moeten ook accepteren dat het niet altijd mogelijk is om ons water superschoon te houden.
Investeren in oplossingen om schade door droogte en wateroverlast te voorkomen of repareren we schade als het zover is?
50PLUS wil zowel investeren in oplossingen om schade door droogte en wateroverlast te voorkomen, als in oplossingen om schade te repareren als het zover is. Om schade te voorkomen is het essentieel om een sterke klimaatadaptatiestrategie te hebben, waarbij rekening wordt gehouden met het basisklimaat en de klimaatverandering. Dit kan bestaan uit maatregelen zoals het verbeteren van de waterhuishouding, het verhogen van de waterveiligheid.
Bepaalt het water waar onze huizen komen, of bepalen onze huizen waar het water mag komen?
We kunnen niet overal bouwen vanwege verschillende omgevingsfactoren, zoals het landschap, het milieu, maar vooral het water. We moeten er rekening mee houden dat bepaalde delen van ons grondgebied met een zekere regelmaat ten prooi vallen aan wateroverlast. Dit kan betekenen dat hier echt niet gebouwd moet worden.
Meer water vasthouden om droogte te beperken of voldoende water afvoeren om overlast te voorkomen?
Het is belangrijk om een balans te vinden tussen afvoeren en vasthouden van water om zowel droogte als wateroverlast te beperken. 50PLUS mikt erop om per gebied een voorkeursvolgorde te hanteren om deze balans te bereiken, hierbij gaat onze voorkeur er naar uit om eerst te kijken naar manieren om meer water te bufferen en op te slaan en om als tweede vervolgens maatregelen te nemen om wateroverlast te voorkomen.
Investeren in landelijk gebied of in meer water en groen in de stad?
Waterschappen zijn primair verantwoordelijk voor het beheer van het oppervlaktewater, zoals rivieren, meren en kanalen en het beheer van de waterhuishouding. Binnen dit laatste valt ook het stedelijk gebied, maar hier zijn de gemeentes zelf de regievoerder en speelt het waterschap een secondaire rol, Het is daarom logisch dat investeringen van het waterschap meer gericht zijn op het landelijk gebied.
Is werken aan schoon, veilig en voldoende water genoeg of willen we meer en voorop lopen in duurzaamheid en energietransitie?
Werk aan schoon, veilig en voldoende water is belangrijk en onze primaire taak en dit gaat altijd voor. Maar we moeten ons ook richten op duurzaamheid en energietransitie om de klimaatverandering tegen te gaan en de toekomstige generaties te beschermen. Dit betekent dat we moeten investeren in hernieuwbare energiebronnen en energiebesparing, kringlooplandbouw en natuurbehoud, en een schoon en gezond water voor iedereen.