Dilemma's
Moet ons water super schoon zijn voor mens, plant en dier of moeten we accepteren dat vervuiling er tegenwoordig bij hoort?
Het oppervlaktewater in Nederland is behoorlijk vervuild. Bijna nergens voldoet de waterkwaliteit in ons land aan de Europese normen. AWP wil dat we snel gaan voldoen aan die normen. Dan is ons water al een heel stuk schoner dan nu en geschikt voor mens en dier. Maar het water is dan nog niet ‘superschoon’. Dat laatste stapje zou ook erg veel geld kosten.
Investeren in oplossingen om schade door droogte en wateroverlast te voorkomen of repareren we schade als het zover is?
“Het roer moet nú om” is onze slogan en wel precies op dit gebied. We moeten nu aan de slag met de manier waarop we met ons water omgaan. Veel langer vasthouden van regenwater in de bodem om bestand te zijn tegen periodes van langdurige droogte en opvangplekken maken voor water na grote buien. Achteraf repareren is ook nodig maar dan is al veel leed geschied en het is veel duurder.
Bepaalt het water waar onze huizen komen, of bepalen onze huizen waar het water mag komen?
Bij het maken van plannen voor woningen moeten we de bodem en ruimte voor water als uitgangspunt nemen. Dan krijg je duurzaam aangelegde wijken, die erg prettig zijn om in te wonen. Er zijn ook in het gebied van Vechtstromen al goede voorbeelden waar dit heel mooi gelukt is. Commercieel aantrekkelijke maar ruimtelijk kortzichtige plannen zullen we moeten tegenhouden.
Meer water vasthouden om droogte te beperken of voldoende water afvoeren om overlast te voorkomen?
In het gebied van waterschap Vechtstromen is regen de enige natuurlijke wateraanvoer. Aanvoer van water vanuit de IJssel of het IJsselmeer is niet meer te garanderen. We moeten het dus doen met wat er ‘valt’. Dan is zo lang mogelijk vasthouden van dat water de beste optie om droge periodes te overbruggen.
Investeren in landelijk gebied of in meer water en groen in de stad?
Het waterschap haalt heel veel belastinggeld op bij de inwoners in de stad en het wordt tijd dat ze er wat voor terugzien. Het wordt tijd om in de bebouwde kom aan de slag te gaan met water. Ook in de stad moeten we meer water vasthouden. Hitte in de steden begint een echt probleem te worden. Meer water en groen bevorderen de leefbaarheid enorm.
Is werken aan schoon, veilig en voldoende water genoeg of willen we meer en voorop lopen in duurzaamheid en energietransitie?
Meer! Schoon, veilig en voldoende is slechts de basisbehoefte voor nu. Intussen zien we de gevolgen van de klimaatverandering dagelijks om ons heen. Als waterschap hebben we een bijzondere positie: we gáán over het water. We verkeren in de positie om initiatief te nemen en méér te doen. Dat nalaten is onvergeeflijk.