Dilemma's
Moet ons water super schoon zijn voor mens, plant en dier of moeten we accepteren dat vervuiling er tegenwoordig bij hoort?
Wat ons betreft is schoon schoon. We hebben landelijke en Europese normen voor de kwaliteit van het water. Deze normen helpen ons om het water zo schoon te houden en krijgen dat de gezondheid van mens en dier niet in gevaar komt . We moeten wel blijven investeren in bijvoorbeeld de rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI (rioolwaterzuivering)’s) om aan de normen te blijven voldoen.
Investeren in oplossingen om schade door droogte en wateroverlast te voorkomen of repareren we schade als het zover is?
Haalbaar en betaalbaar is een speerpunt van het CDA. We blijven investeren in oplossingen om schades en/of wateroverlast te voorkomen. Wat je aan de voorkant aanpakt hoef je aan de achterkant niet te repareren. Vooraf investeren, met bijv. nieuwe toekomstbestendige technieken, is het uitgangspunt. Maar wanneer dat niet haalbaar is dan zullen we achteraf moeten repareren.
Bepaalt het water waar onze huizen komen, of bepalen onze huizen waar het water mag komen?
Water wordt steeds meer een leidend principe in de ruimtelijke ordening. De praktijk leert echter dat het leven soms sterker is dan de leer. Aangezien Nederland een klein land is met een grote mate van bevolkingsdichtheid moeten we soms wel polderen. Samen het gesprek aangaan over maatwerk per regio.
Meer water vasthouden om droogte te beperken of voldoende water afvoeren om overlast te voorkomen?
Wat CDA Vechtstromen betreft is dit geen tegenstelling. We moeten zeker meer water vasthouden om in tijden van droogte nog over water te kunnen beschikken. En in geval van overvloedige regenval zal het noodzakelijk blijven om te zorgen dat de waterafvoersystemen goed onderhouden blijven. Het CDA roept ook een ieder op om zijn steentje bij te dragen, of juist weg te halen, om ervoor te zorgen dat we samen meer regenwater vasthouden of gaan hergebruiken zodat minder regenwater afgevoerd hoeft te worden.
Investeren in landelijk gebied of in meer water en groen in de stad?
Ook hier geldt: het is niet of/of maar het één en het ander. De mening van CDA Vechtstromen is dat er in zowel het stedelijk gebied als ook het landelijk gebied evenredig geïnvesteerd dient te worden. Hittestress (problemen die ontstaan in stedelijk gebied als gevolg van warmte, kan in steden oplopen tot 8 graden meer dan buiten de stad) in het stedelijk gebied willen we graag beperken en het landelijk gebied is enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat we niet verdrogen en dat onze voedselvoorziening en biodiversiteit niet in gevaar komt. Wederom is een goede samenwerking met agrarische bedrijven, overige ondernemers, inwoners, en overheden nodig. Water beheer je samen.
Is werken aan schoon, veilig en voldoende water genoeg of willen we meer en voorop lopen in duurzaamheid en energietransitie?
Uitgangspunt voor CDA Vechtstromen is: schoon, veilig en voldoende water. Duurzaamheid en energietransitie horen wel bij het leven van vandaag. Voor het CDA gaat het echter niet om ‘voorop lopen’ maar om het maximale te doen wat voor ons als Waterschap wenselijk is en daarbij haalbaar en betaalbaar niet uit het oog te verliezen.