Dilemma's
Moet ons water super schoon zijn voor mens, plant en dier of moeten we accepteren dat vervuiling er tegenwoordig bij hoort?
De ChristenUnie zet in op drinkbaar water, rechtstreeks uit de Vecht. Stel je voor; het is 2050 en je kan gewoon water drinken uit de rivier. Dit kan écht, maar het vraagt wel een flinke inspanning van iedereen. Het begint namelijk bij de bron van de vervuiling. ‘Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit’. Samen de schouders eronder. Doe je mee?
Investeren in oplossingen om schade door droogte en wateroverlast te voorkomen of repareren we schade als het zover is?
‘Voorkomen is beter dan genezen’ en daarom kiezen wij voor het investeren in oplossingen om schade door droogte en wateroverlast te voorkomen. Deze investeringen kosten geld, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit. De ChristenUnie loopt niet weg voor deze uitdaging en vind dat financiën niet bepalend, maar volgend moeten zijn aan het beleid. Dat willen wij rechtvaardig en zorgvuldig doen. Wij noemen dat: ‘verantwoord omgaan met belastinggeld’.
Bepaalt het water waar onze huizen komen, of bepalen onze huizen waar het water mag komen?
In januari van dit jaar hadden we te maken met hoog water. Op sommige plaatsen in Nederland kregen huizen last van wateroverlast. Vaak stonden deze huizen in de uiterwaarden van een rivier. Precies de plek waar de rivier ruimte nodig heeft bij hoog water. Dat is niet handig. Vroeger was het misschien niet zo gek om daar te bouwen. Nu maken we andere keuzes. Wij noemen dat: Klimaatbestendig bouwen.
Meer water vasthouden om droogte te beperken of voldoende water afvoeren om overlast te voorkomen?
We krijgen steeds vaker te maken met extreem weer. Stevige buien en langdurige droogte. Het is een kunst om daarin een nieuwe balans te vinden. Die balans begint bij het vasthouden van water. Noem het maar een ‘appeltje voor de dorst’. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het vraagt ruimte om in tijden van overvloed dat water te bergen. De beste plek om water op te slaan is de bodem.
Investeren in landelijk gebied of in meer water en groen in de stad?
Het spijt ons zeer, maar deze stelling is voor ons geen keuze. Als ChristenUnie staan we bekend als bruggenbouwers en verbinders. Dat zijn we hier dan ook 😊. Stad, dorp, buurtschap en landelijk gebied vragen èn verdienen volop de focus van het waterschap. Ze zijn immers via het water ook gewoon aan elkaar verbonden… Hier geen tegenstelling.
Is werken aan schoon, veilig en voldoende water genoeg of willen we meer en voorop lopen in duurzaamheid en energietransitie?
De ChristenUnie heeft in het waterschap geen oogkleppen op. Dat is maar goed ook, anders zouden we een heleboel kansen missen. Het waterschap kan bijvoorbeeld meer energie halen uit afvalwater. Ook het verbeteren van de biodiversiteit in en langs het water is een kans die we niet laten liggen. Zo helpen we ook andere overheden die volop met deze uitdagingen bezig zijn. Samenwerken zit in ons DNA.