Dilemma's
Moet ons water super schoon zijn voor mens, plant en dier of moeten we accepteren dat vervuiling er tegenwoordig bij hoort?
Het waterschap heeft als kerntaak om het afvalwater te zuiveren. De SGP is vóór ontwikkeling van nieuwe technologieën om zoveel mogelijk afvalstoffen, denk hierbij bijvoorbeeld aan medicijnresten, uit het water te halen. Kosten die hiervoor moeten worden gemaakt betalen zich in de toekomst weer uit doordat we onze verantwoordelijkheid nemen.
Super schoon is misschien wat te hoog gegrepen maar we moeten er wel naar streven.
Investeren in oplossingen om schade door droogte en wateroverlast te voorkomen of repareren we schade als het zover is?
Investeren als het behoort tot de kerntaak van het waterschap. Als het een dilemma is voor meerdere partijen zal elke partij tegen evenredigheid moeten bijdragen. Hierbij moet goed in de gaten worden gehouden wat de beste en goedkoopste oplossing is. Iets achteraf repareren kost vaak veel meer dan preventief investeren.
Bepaalt het water waar onze huizen komen, of bepalen onze huizen waar het water mag komen?
Nederland is een vol land. Soms moet worden gekozen om het water de ruimte te geven bóven woningbouw. Echter, Nederlanders zijn ook inventief en kunnen goed samenwerken met water. Dit schept ook commerciële kansen waardoor we deels zelf kunnen bepalen waar huizen komen en waar weer een verdienmodel aan kan zitten.
Binnen ons waterschap speelt dit probleem zich echter niet zo af.
Meer water vasthouden om droogte te beperken of voldoende water afvoeren om overlast te voorkomen?
Een kerntaak van het waterschap is te zorgen voor voldoende water. Er zal dus meer water moeten worden vastgehouden in gebieden die daarvoor geschikt zijn. Soms is hierdoor overlast niet te voorkomen die tegen een ruimhartige vergoeding moet worden gecompenseerd.
Investeren in landelijk gebied of in meer water en groen in de stad?
De taak voor het waterschap speelt zich meer af in het landelijk gebied en daar moet dan ook de focus op liggen. Gemeenten zijn in eerste instantie verantwoordelijk voor de bestemmingsplannen en kunnen de klimaatadaptatie binnen de stad hiermee stimuleren. Water en groen zijn hiervan een essentieel onderdeel. Tegelijkertijd zorgt een goede infiltratie (het in de bodem brengen van water) voor minder afvalwater dat gezuiverd hoeft te worden. Dat is een investering door het waterschap waard.
Is werken aan schoon, veilig en voldoende water genoeg of willen we meer en voorop lopen in duurzaamheid en energietransitie?
De prioriteit moet liggen op schoon, veilig en voldoende water. Echter kan het zo zijn dat investeren in duurzaamheid de kwaliteit en beschikbare hoeveelheid water positief beïnvloed. Dan is duurzaamheid een goed in te zetten middel. Hetzelfde geldt voor de energietransitie. Als afvalstoffen kunnen worden omgezet in energie moeten we dit zeker doen.