Vraag en antwoord waterschapsverkiezingen
Waterschappen zijn decentrale overheden, net als gemeenten en provincies. Anders dan bijvoorbeeld gemeenten houden we ons maar met één taak bezig: het waterbeheer in Nederland.
Waterbeheer is in een land als Nederland heel belangrijk. Om ervoor te zorgen dat iedereen droge voeten houdt en over schoon en voldoende water beschikt, zijn er waterschappen. De medewerkers van waterschap Vechtstromen werken 24/7 aan een goede kwaliteit van het water in sloten, beken en rivieren en het voorkomen van te veel of te weinig water. Dit doen zij bijvoorbeeld door het water dat jij doorspoelt te zuiveren en ervoor te zorgen dat het waterpeil niet te hoog of te laag is.
Waterschappen zorgen niet voor het drinkwater; dat doen de drinkwaterbedrijven. We zorgen wel voor de zuivering van rioolwater. Eigenlijk kun je het zo zien: een drinkwaterbedrijf zorgt ervoor dat er schoon drinkwater uit de kraan komt. Zodra het water door de gootsteen, douche of wc in het riool belandt, zorgen wij ervoor dat het water weer gezuiverd wordt.
Inwoners en bedrijven hebben belang bij goed waterbeheer. Om al het werk aan het water te kunnen doen, hebben de waterschappen geld nodig. Daarom betalen we allemaal waterschapsbelasting. En omdat je meebetaalt, mag je ook beslissen over wat er met dit geld gebeurt!
Als inwoner van Nederland heb je belang bij goed waterbeheer. Je betaalt er belasting voor. Daarom mag je meebeslissen over de samenstelling van ons waterschapsbestuur via de waterschapsverkiezingen. Eén keer in de 4 jaar mag je naar de stembus om jouw vertegenwoordiger in het waterschapsbestuur van Vechtstromen te kiezen.
Je zult misschien denken: Wat valt er eigenlijk te kiezen? Iedereen is toch vóór schoon, veilig en voldoende water? Natuurlijk. Maar je kunt een mening hebben over hóe dat gebeurt. Wil je meer belastinggeld investeren in ruimte voor water om heftige buien op te vangen of accepteer je schade van wateroverlast? Kies je voor een betere rioolwaterzuivering of kun je zelf minder afval zoals medicijnresten door het toilet spoelen? Je kunt op waterschapsverkiezingen.nl kijken voor meer informatie en de stemhulp invullen: www.vechtstromen.mijnstem.nl.
Voorbeelden van keuzes/dilemma’s waar ons waterschapsbestuur zich mee bezig houdt:
Overal bouwen of rekening houden?
Bepaalt het water waar onze huizen komen, of bepalen onze huizen waar het water mag komen?
Vooraf investeren of achteraf repareren?
Investeren in oplossingen om schade door droogte en wateroverlast te voorkomen of repareren we schade als het zover is?
Super schoon of schoon genoeg?
Moet ons water super schoon zijn voor mens, plant en dier of moeten we accepteren dat vervuiling er tegenwoordig bij hoort?
Minder water afvoeren of meer droogte accepteren?
Meer water vasthouden om droogte te beperken of voldoende water afvoeren om overlast te voorkomen?
Focus op de stad of het landelijk gebied?
Investeren in landelijk gebied of in meer water en groen in de stad?
Schoon, veilig en voldoende water of meer?
Is werken aan schoon, veilig en voldoende water genoeg of willen we meer en voorop lopen in duurzaamheid en energietransitie?
Hoe zie jij de toekomst van ons water? Zeg het maar, op 15 maart tijdens de waterschapsverkiezingen 2023.
Het staat inderdaad vast dat die taken gedaan worden, dat staat ook bij geen enkele partij ter discussie. Maar over de manier waaróp je dat doet, verschillen de partijen van mening. Op www.vechtstromen.mijnstem.nl kun je uitzoeken welke partij het beste bij jou past.
Op de partij met plannen die aansluiten bij jouw ideeën over goed waterbeheer. Welke partij dat is, ontdek je op www.vechtstromen.mijnstem.nl
Je vindt alles wat je over landelijke waterschapsverkiezingen wilt weten ook op www.waterschapsverkiezingen.nl.
Kort voor de verkiezingen ontvang je over de post je stempas. Neem deze stempas en een geldig identiteitsbewijs mee naar het stembureau. Daar ontvang je een stembiljet met daarop alle kandidaten op wie je kunt stemmen en een rood potlood. In een stemhokje kleur je het rondje in voor de naam van de persoon op wie je wilt stemmen.
Op woensdag 15 maart 2023. Dat is tegelijkertijd met de Provinciale Statenverkiezingen.
Kort voor de verkiezingen ontvang je over de post je stempas. Daarop staat het dichtstbijzijnde stembureau. Je kunt alleen in je eigen gemeente en eigen waterschap stemmen.
Let op! Sommige gemeenten liggen op de grens van verschillende waterschappen. Als je in zo’n gemeente woont, kun je mogelijk niet in elk stemlokaal stemmen. Weten waar je terecht kunt? Je gemeente kan het je vertellen.
Kijk op je stempas: hierop staat het waterschap vermeld waarvoor jij je stem mag uitbrengen. Misschien heb je een huisaanhuiskrant met informatie over waterschap Vechtstromen gekregen, terwijl je in het gebied van een van onze buurwaterschappen woont. Je stempas geeft dus uitsluitsel!
Goed dat je je stem wilt uitbrengen! Mocht je niet in de mogelijkheid zijn om zelf langs het stembureau te gaan, is iemand machtigen een goede oplossing. Je kunt alleen iemand die in hetzelfde waterschap woont, machtigen om voor je te stemmen.
De gemeentes versturen de stempassen. Vraag dus bij je gemeente na waar je stempas blijft.
De meeste stembureaus gaan om 07.30 uur open en sluiten om 21.00 uur. Op je stempas vind je de exacte openingstijden.
Nee. Je stemt voor zowel de waterschappen als voor de provincie in hetzelfde stembureau.
De definitieve uitslag voor de verkiezingen wordt niet eerder dan 23 maart 2023 bekendgemaakt. Dat is wettelijk vastgelegd. Voor die tijd is het mogelijk om een voorlopige uitslag te geven. De verwachting is dat dat op donderdag 16 het geval is.