Riooloverstort aan Seringenstraat Borne


De werkzaamheden als gevolg van de riooloverstort in Borne zijn afgerond en de opgeworpen dam is weer verwijderd.

Donderdag 14 mei

Er was aan de Seringenstraat een pomp van het rioolgemaal kapot gegaan doordat er wegwerpdoekjes in vast waren geraakt. Dit soort doekjes zorgen vaker voor schade aan pompen. Ze horen dan ook niet thuis in het riool, maar bij het restafval. De watergang vanaf de Seringensraat/Twickelerblokweg tot aan de Aaweg te Ambt Delden is schoongespoeld met water dat is aangevoerd uit het Twentekanaal.

De restjes vuil die zich nog hier en daar hebben vastgezet zullen snel worden opgeruimd door natuurlijke processen. Er kan daardoor nog wel even een vreemde geur hangen. Het zuurstofgehalte in de watergang is hersteld

Dinsdag 12 mei

Aan de Seringenstraat in Borne heeft een overstort (noodvoorzieing in een rioolstelsel waarmee bij grotere buien regenwater en verdund rioolwater op het oppervlaktewater wordt geloosd) plaatsgevonden van rioolwater. Doordat een pomp van het vuilwaterriool kapot is gegaan, is er rioolwater in het hemelwaterriool gelopen. Dat is over een langer traject in de sloot terecht gekomen. De kapotte pomp is inmiddels gerepareerd. Het waterschap houdt toezicht op de opruimwerkzaamheden.

Het verontreinigde water is van de overstort aan de Seringenstraat in de richting van de Graasleiding gestroomd. De watergang is tot voorbij de A1/A35 aan de Aaweg te Ambt Delden vervuild geraakt. Het is goed te ruiken dat de watergang vervuild is en het zuurstofgehalte van het water is laag.

Twente Milieu, die het rioolbeheer in de gemeente Borne doet, is op de hoogte en onderneemt actie. Er is een dam aangebracht in de waterloop aan de Aaweg te Ambt Delden. Vanaf de Seringensraat/Twickelerblokweg zal de sloot doorgespoeld worden met schoon water. Een tankauto zuigt vervolgens het vuile water uit de waterloop en voert het af naar het vuilwaterriool. De kapotte pomp is inmiddels gerepareerd.

De paden langs de vervuilde watergang zijn populaire plekken om met de hond te wandelen. We raden mensen aan om hun huisdier daar goed aan de lijn te houden totdat de werkzaamheden zijn afgerond, de vervuiling is opgeruimd en de watergang is doorgespoeld met schoon water. De werkzaamheden zullen nog geruime tijd duren en er kunnen ook in de late avond en de nacht nog af en toe tankwagens in de omgeving rondrijden.