Waarom we blowen op de rioolwaterzuivering Goor

Gepubliceerd op 12 juli 2019

Op de rioolwaterzuivering in Goor zijn drie nieuwe blowers geplaatst. Door de blowers worden grote tanks met afvalwater belucht met zuurstof, waardoor bacteriën de afvalstoffen uit ons vieze water verwijderen. Ze vormen het hart van een rioolwaterzuivering en dragen voor een groot deel bij aan schoon water in onze beken en rivieren.

De nieuwe blowers zorgen voor een aanzienlijk lager energieverbruik, schoner water en minder storingen. Door de nieuwe blowers is er de afgelopen tijd al 47.423 kWh elektriciteit bespaard. Ter vergelijking. In Nederland verbruikt een gemiddeld huishouden ongeveer 3.500 kWh elektriciteit per jaar.

Van vies naar schoon water

Waterschap Vechtstromen zuivert rioolwater in 23 gemeenten in de provincies Drenthe en Overijssel voor 800.000 inwoners. Doen we dat niet? Dan stroomt al uw vieze water uit bijvoorbeeld de afvoeren van uw toilet, badkamer en wasmachine in onze beken en rivieren waardoor ziektes ontstaan. Dat gebeurt nu gelukkig niet, omdat het gezuiverde rioolwater schoon terug naar de natuur gaat als het de beken in stroomt.