Het wordt lekker lenteweer, gaat u in de tuin aan de slag?


Het klimaat verandert en het weer wordt steeds extremer. We hebben steeds vaker te maken met langdurige buien, korte hevige regenbuien en periodes van droogte. Maar wist u dat het waterschap maar 30 procent van het grondoppervlak in ons gebied in beheer heeft? 70% in ons gebied is dus in uw bezit.

En met het steeds extremer wordende weer wilt u de overlast zo veel mogelijk beperken. Misschien gaat u dit weekend met de zonnige dagen in het vooruitzicht weer lekker aan de slag in uw tuin? Wij geven u graag enkel tips voor een klimaatproof tuin.

Plaats een regenton

De afgelopen zomers was er in ons gebied sprake van een neerslagtekort. We waren afhankelijk van regen en die is lange tijd niet gevallen. Het is dus verstandig om water te sparen zodat u in de drogere periodes een voorraad heeft. In een regenton kunt u het gevallen hemelwater (regen en sneeuw) opvangen en bewaren. Wanneer het droger is in uw tuin kunt u dit hemelwater gebruiken om uw gras of planten mee te besproeien.

Koppel uw regenpijp af

Wanneer het nu regent op uw dak loopt het water via uw regenpijp in het riool. Wanneer het veel regent komt er dus veel water in het rioolstelsel. Bij piekbuien is de belasting van het riool enorm groot waardoor het kan voorkomen dat het riool al dit regenwater niet aan kan. Het gevolg is dat het water op straat of in uw tuin komt te staan. In het ergste geval stroomt het water uw huis binnen. Dat wilt u voorkomen. U kunt uw regenpijp afkoppelen (het apart inzamelen van regenwater zodat dit niet meer op het vuilwaterriool wordt geloosd) van het riool. Dit betekent dat u het water dat uit het riool komt rechtstreeks in uw tuin bij uw planten laat lopen. Zo infiltreert dit water in uw eigen tuin de grond in en loopt het niet weg naar het riool wat overbelasting voorkomt.

Waterdoorlatende verharding of grindpad

Wanneer u toch graag stenen in uw tuin wilt maar het ook belangrijk vindt dat het water weg kan, dan kunt u ervoor kiezen om waterdoorlatende tegels of een grindpad aan te leggen. Het water loopt dan rechtstreeks de grond in en hiermee voorkomt u bij piekbuien een overbelasting van het rioolstelsel.

Vijver of wadi aanleggen

Een wadi of een vijver is een goede manier van water opvangen in uw tuin. Een wadi is een verdieping in de tuin die bij hevige regenval kan vollopen met water. Een soort van opvangbak dus. U kunt het hemelwater van uw dak rechtstreeks naar de wadi of vijver in uw tuin leiden. Het opgevangen water blijft even in de wadi staan, maar zakt vervolgens in de grond. Het water vult zo het grondwater aan en zorgt niet voor overbelasting van het riool.

Steen eruit, plant erin

Tegel eruit, plant erin. Een groene tuin draagt bij aan biodiversiteit maar zorgt er ook voor dat de regen die valt niet allemaal het riool inkomt. Want het komt steeds vaker voor: langdurige periode van regen of korte hevige buien. Bij dat soort buien kan het water niet snel genoeg weg en wordt het riool overbelast met als gevolg dat straten blank komen te staan. Wanneer u een groene tuin heeft met gras en planten kan het water langzaam in de grond zakken en wordt het riool ontlast.

Groen is cool

Daarnaast zorgt het vergroenen uw tuin ook voor minder hitte. Stenen nemen namelijk warmte op en stralen die hitte ook weer uit. Door tegels in te wisselen voor groen brengt u dus verkoeling in uw tuin. Ook schaduw creëren rondom huis zoals een leuk geveltuintje levert een kleine bijdrage. Wanneer u ook planten poot die weinig water nodig hebben en die waardevol zijn voor inheemse insecten en andere dieren, dan ondersteunt u bovendien de biodiversiteit.