Nieuws Twenterand
Wij stellen per 1 augustus een grondwateronttrekkingsverbod in bij kwetsbare natuur voor het beheergebied ten zuiden van de Vecht (Twente en een deel van Salland). Dit verbod geldt voor grondwateronttrekkingen in gebieden die zijn gelegen binnen een afstand van 200 meter van kwetsbare natuurgebieden.
Complimenten voor agrariërs, ondernemers en inwoners in ons gebied. Het beschikbare schaarse water in ons gebied wordt, na overleg met het waterschap en collega-ondernemers, netjes verdeeld waar dat door het aanvoeren van water nog kan.
Het is warm, heel warm en we zoeken naar verkoeling in het water. Maar doe dat niet in beken, sloten en rivieren. Zwem alleen in de officieel zwemwater zoals het Hulsbeek of Lageveld. De kwaliteit van het water wordt snel minder door groeiende bacteriën zoals blauwalg, botulisme en e-coli.
Nu er op veel plaatsen in ons gebied een onttrekkingsverbod geldt uit oppervlaktewater of er geen water meer onttrokken mag worden in verband met de beregeningsregeling, worden er meer grondwaterbronnen geslagen.
Wij controleren van 1 mei tot 1 oktober regelmatig de kwaliteit van het zwemwater van de 44 officieel aangewezen zwemwaterlocaties in ons gebied. Negentig procent van de zwemwaterlocaties krijgt het predicaat 'uitstekend', zo meldt Alberta Groteboer, adviseur waterkwaliteit.
Op 22 mei is ons nieuwe dagelijks bestuur geïnstalleerd nadat we volgend op de waterschapsverkiezingen al een nieuw algemeen bestuur hadden gekregen. De komende tijd stellen zij zich met korte online interviews aan u voor. Deze keer: Wim Stegeman.
Wij waarschuwen voor het overtreden van de regels voor het onttrekken van water uit oppervlaktewater. We ontvangen meldingen van overtredingen en gaan hier scherper tegen optreden.
Door de aanhoudende droogte en warmte, staat de kwaliteit van het water in vijvers momenteel onder druk, vooral in stedelijk gebied. Omdat het belangrijk is om het waterniveau in die vijvers zoveel mogelijk op peil te houden, hebben we per direct een onttrekkingsverbod ingesteld voor oppervlaktewater uit vijvers in de bebouwde kom.
Onlangs heeft de Raad van State bepaald dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet als basis mag worden gebruikt voor toestemming voor activiteiten.
Hans van Agteren is 64 jaar, woont in Enschede en heeft namens de Algemene Waterschapspartij (AWP) zitting in het dagelijks bestuur van Vechtstromen. Hiervoor is hij twaalf jaar bestuurlijk actief geweest in de gemeente Enschede voor Burgerbelangen.