Werkzaamheden Collendoornerveen afgerond

Gepubliceerd op 12 januari 2021

De werkzaamheden voor het project Collendoornerveen zijn vlak voor de kerstvakantie afgerond. In samenwerking met verschillende partners is het gebied weer voorzien van een optimale waterhuishouding. Ook is het nu mogelijk om een ommetje te maken. We kijken terug op een mooi project en danken alle betrokkenen voor hun bijdrage.

Stuw/gemaal constructie Collendoornerveen

In Collendoornerveen is een stuw/gemaal constructie gebouwd. De nieuwe stuw zorgt ervoor dat het water in het gebied Collendoornerveen goed op peil blijft. Het gemaal zorgt dat er in droge tijden voldoende water in het gebied Collendoornerveen beschikbaar is. Het oude gemaal Collendoorn aan de Luggersweg is verwijderd. Daarnaast is in noordelijke richting een nieuwe watergang gegraven en de duiker onder de Dedemsvaartseweg aangelegd. Ook is de duiker, die nu de verbinding vormt met het Ommerkanaal, vervangen door een grotere duiker. Het water vanuit het Collendoornerveen wordt door deze duiker afgevoerd. Hiermee is het gebied weer voorzien van een optimale waterhuishouding. Kort gezegd niet teveel en niet te weinig water!

Ommetje

In samenspraak met Plaatselijk Belang Lutten is binnen het project aandacht besteed aan enkele recreatieve elementen. Voor de bewoners van Lutten is het nu mogelijk om een klein ommetje te maken. Dit ommetje kan over de onderhoudspaden langs de nieuw gegraven watergang aan de zijde van de Dedemsvaartseweg-Noord. Direct aan deze weg bij de nieuwe watergang staat een informatiebord met informatie over het Poepenpad.

Picnickset en kunstobject

Langs de nieuwe watergang, stroomafwaarts richting het Ommerkanaal zijn een picknickset en een kunstobject geplaatst. Het kunstobject ontleent zijn vormgeving aan de leuning van één van de bruggen over de Dedemsvaart in de plaats Dedemsvaart. Gemeente Hardenberg en het waterschap hebben deze elementen aan de gemeenschap van Lutten geschonken. Daarnaast heeft Plaatselijk Belang Lutten een ooievaarsnest geplaatst.