Wateroverlast in Overijssel


Het zal diegenen die hinder en overlast hebben ondervonden niet zijn ontgaan; het heeft weer eens flink geregend in Overijssel. Met name Hengelo, Oldenzaal, Ommen, Dedemsvaart en Balkbrug zijn zwaar getroffen. Door klimaatverandering zullen dit soort buien steeds vaker voorkomen.

Op de meeste plekken is het water op straat blijven staan en heeft het enkel wat hinder veroorzaakt. Toch is er op sommige plekken sprake geweest van overlast en schade zoals overgelopen toiletpotten, ondergelopen kelders, en een beschadigde auto die door een putdeksel is geraakt. Deze werd omhoog geduwd door de druk op het riool (de bestaande riolering is vaak niet opgewassen tegen deze grote hoeveelheden water in één keer).

Oplossingen

Dit soort regenbuien komen steeds vaker voor. Gemeenten en het waterschap werken aan oplossingen in het stedelijk gebied, zoals een nieuw rioolplan voor Hengelo, de aanleg van de stadsbeek in Enschede, en de aanleg en herinrichting van beken in Hengelo.

Wateroverlast kunt u zelf verminderen door bijvoorbeeld de regenpijp af te koppelen van het riool, de drempels van het huis op te hogen, een infiltratiekrat aan te leggen of/en de tuin de ontstenen.