Reggedal-Enter geopend


Na vele jaren voorbereiding is er twintig maanden hard gewerkt aan een totale make over van de Regge bij Enter, van een gekanaliseerde rivier met stuwen naar een meanderende stroom met aan weerszijden ruimte voor water en natuurontwikkeling. Waterschap Vechtstromen en provincie Overijssel zijn trots op het resultaat. Maar ook de verschillende betrokkenen bij het project lieten dat bij de opening op 4 oktober duidelijk merken.

Op ludieke wijze onthulde db-lid Nettie Aarnink het monument dat de samenwerking van de verschillende partijen illustreert: de handafdrukken in beton die bij de start van het project werden gezet, zijn op een kunstzinnige wijze teruggekomen op de oever van de Regge.

Watergraaf Stefan Kuks interviewde diverse mensen die een rol hebben gespeeld bij de realisatie van het project en daardoor kregen de 180 toehoorders in de tent bij de Enterse Waarf een mooi beeld van het verloop van het project en het resultaat. De provincie, vanwege ziekte van de gedeputeerde Ten Bolscher, vertegenwoordigd door de heer Schuman, hoofd van de  eenheid Natuur en Milieu, overhandigde de nieuwe beheerders van het Reggedal, waaronder ook particuliere beheerders, één en ander aan tuingereedschap, waarmee het beheer symbolisch werd overgedragen. Waterschap en provincie ontvingen vervolgens van de Stichting Enters Reggedal, waarin de beheerders zich verenigd hebben, een paar Enterse klompen, met het logo van de stichting.  Het waterschap heeft een film gemaakt over het project dat in vogelvlucht (ook letterlijk met dronebeelden) laat zien welke hindernissen zijn genomen om tot zo’n mooi en aansprekend resultaat te komen.

Open dag Reggedal Enter op 5 oktober 2019

Op zaterdag 5 oktober werd de opening van het Reggedal Enter gevierd met een open dag voor de Enterse bevolking en belangstellenden uit de omgeving. Het programma, opgesteld samen met vertegenwoordigers uit het dorp, bood een breed scala aan activiteiten, voor jong en oud. Mindervaliden konden met de huifkar het Reggedal ervaren, kinderen hielden een viswedstrijd langs de oever, woodcarvers maakten ondertussen uit een eikenboom die vanwege de Regge gekapt moest worden een mooie bank en natuurlijk kon je op de fiets of wandelend het Reggedal verkennen. En hoe kun je de Regge beter beleven dan met een vaartocht met de Enterse zomp. Onderweg was ook weer van alles te beleven. Bij aannemer Baks werden machines gedemonstreerd en konden kinderen zich vermaken met een elektrische graafmachine of op een springkussen. Belangstellenden konden aanliggende bedrijven bezoeken zoals Wessels eieren en een wijnmaker. En er was nog veel meer te beleven zoals klompenmakers, scouts met een vlotje op de Regge, een herder met een kudde schapen en hond, verhalenvertellers met duidelijk Enters dialect, de Leesanghers enzovoort.  Alle bezoekers kregen een splinternieuwe fiets- en wandelkaart die speciaal voor de opening van het Reggedal is gemaakt en waar de nieuwste routes op staan. Waterschap Vechtstromen en provincie Overijssel hebben dit project mogelijk gemaakt. Zij zijn trots op het bereikte resultaat. Er wordt een mooie Regge met veel natuur achtergelaten om volop van te genieten. Bijgaande foto’s geven een beeld van de open dag.