Grote betonstort bij Stuw De Haandrik


Na alle voorbereidingen was vrijdag 14 december, de dag van de grote betonstort.

De afgelopen weken is er veel werkverzet. Benedenstrooms (het stuk na de stuw) zijn alle keien aangebracht en ongeveer 150 kuub beton gestort om deze vast te leggen. Onder de stuw is er geboord en is het probleem van de zanduitspoeling gevonden, een holle ruimte onder 1 van de pijlers. De 100 jaar oude houten fundering onder de pijler bleek onaangetast en zag eruit alsof het er pas kort geleden geplaatst was. De holle ruimte is opgevuld en verstevigd.

Ondertussen is de muur van de sluis naast de stuw opnieuw ingevoegd. Aangezien de stuw volledig leeg staat een uitgelezen kans dit nu ook direct aan te pakken.

Bovenstrooms (het stuk voor de stuw) is de betonwapening aangebracht en vond de grote betonstort plaats. Nadat 's ochtends om 7:00 uur de laatste betonwapening afgevlecht werd, konden de grote betonvrachtwagens gaan rijden, die 8 a 9 uur lang 40kuub beton per uur storten. Rond 16.00 uur vrijdagmiddag zat al het beton er in en kan het drogen.

Bijzondere hoeveelheden materiaal

Totale materiaalomzet in de afgelopen 3 weken tijd bedroeg: 35 ton aan wapeningsstaal, 450kuub beton, 7 ton groutcement, 1200 ton stortsteen, 250 ton damwand en duizenden ton aan grondverzet.