Vernieuwde Stuw de Haandrik weer in gebruik genomen


Door de droogte en de lage waterstand in de Vecht ontstonden er deze zomer problemen bij stuw de Haandrik in de buurt van Gramsbergen. Aan de benedenstroomse kant van de stuw stond het water veel lager dan aan de bovenstroomse kant. De stuw kon daar wel tegen, maar het water vond door het grote drukverschil een weg onder de stuw door. Noodmaatregelen en onderzoek waren nodig.

Bij het onderzoek bleek dat de stuw 100 jaar geleden met groot vakmanschap gebouwd is en dat de houten basis nog steeds op orde is. De problemen tijdens de droogte maakten echter duidelijk dat er toch versterkende maatregelen nodig waren om de kwaliteit van de Haandrik ook voor de aankomende 25 jaar te waarborgen. Daarnaast bleken er natuurlijke wellen onder de stuw te zitten, die we niet wilden bedwingen maar respecteren. Bouwen in relatie met de natuurlijke omstandigheden, oftewel building with nature.

Tijdens onze werkzaamheden gebruikten we uiteindelijk 35 ton wapeningstaal, 500 m3 beton, 9 ton cement, 2500 ton stortstenen, 1200 m3 Geodoek en 250 ton damwand. Dat moest allemaal aangevoerd worden per vrachtwagen. We waren heel blij met het begrip van de omwonenden voor de overlast die dat veroorzaakte. Logisch dan ook dat ‘buurman’ Freddy Bril samen met bestuurslid Wim Stegeman de openingshandeling verrichtte. Met een zware kraan duwden ze een deel van de damwand de grond in, zodat het water weer rond de stuw kon stromen.

Na 11 weken van bouwen werd stuw de Haandrik zo uiteindelijk op dinsdag 22 januari weer officieel in gebruik genomen. Vanwege de bijzondere omstandigheid dat de stuw voor het eerst in 100 jaar droog lag is er op de wand van de stuw een gedenkplaat aangebracht. Onder de waterlijn, zodat in de toekomst ooit nog weer op een speciaal moment zal worden stilgestaan bij opnieuw een stukje vakmanschap.


Buurman Freddy Bril en bestuurslid Wim Stegeman openen de Haandrik door de damwand naar beneden te duwen.