Groep 8 CBS De Akker ontwerpt de Vecht bij Gramsbergen


Kinderen van groep 8 van CBS De Akker in Gramsbergen hebben diverse ontwerpen gemaakt voor de inrichting van de oevers van de Vecht. Zij hebben dit gedaan voor het project ‘inrichting winterbed Vecht Gramsbergen’. De kinderen presenteerden hun ideeën donderdag 13 juni 2019 aan wethouder Gitta Luiten en medewerkers van waterschap Vechtstromen en gemeente Hardenberg.

Het project

Samen met inwoners, organisaties, ondernemers en scholen wordt een plan gemaakt voor een nieuwe inrichting langs de Vecht bij Gramsbergen. Het doel is om het gebied langs de Vecht, vanaf de wijk Baalder in Hardenberg tot De Haandrik opnieuw in te richten. In het plan is ruimte voor behoud van de huidige landbouw en voor wandelen, fietsen en varen.

Enthousiaste ontwerpers

CBS De Akker ligt aan de Vecht. De kinderen kijken uit op het winterbed. Na de cito-toets zijn de kinderen van groep 8 enthousiast aan de slag gegaan om een deel van het winterbed van de Vecht een nieuw gezicht te geven. Hiervoor hebben zij informatie gekregen over de natuur en ruimte voor het water. Voor hun ontwerp zijn zij ook op bezoek geweest bij hun buren, de bewoners van ’t Welgelegen in Gramsbergen, en hebben ze kinderen uit andere schoolklassen geïnterviewd. In hun ontwerpen hebben zij rekening gehouden met hun wensen.

De kinderen kwamen met een aantal ontzettend mooie ontwerpen en ideeën. Denk aan een kabelbaan over de Vecht, een volière voor de mensen van ’t Welgelegen, een blote voetenpad of een theehuis. En dat allemaal vormgegeven in creatieve maquettes en presentaties. Waterschap Vechtstromen en gemeente Hardenberg waren blij met alle input en ideeën. Als dank voor hun inzet kreeg de klas een goodiebag en een tegoedbon voor een walnootboom voor het vergroenen van hun schoolplein.

De ontwerpen van groep 8 worden meegenomen richting het totaalplan voor inrichting langs de Vecht in Gramsbergen. Het is de bedoeling dat het plan begin volgend jaar definitief is. Daarna begint de verdere uitwerking en voorbereiding van verschillende deelprojecten die (in fasen) de komende jaren worden uitgevoerd.