Landgoed De Hulst
Het landgoed krijgt een metamorfose. Er wordt gewerkt aan plannen voor water, natuur en wonen. Zo zijn de eigenaren bezig om de inrichting van het terrein samen met experts opnieuw vorm te geven. Het landgoed wordt grotendeels opengesteld voor wandelaars en natuurliefhebbers en er zijn plannen voor wonen. Het waterschap gaat aan de slag om de waterhuishouding te verbeteren. Beter voor het landgoed, maar ook voor de stad Oldenzaal.
Er is een definitief ontwerp opgesteld voor de watermaatregelen. Op korte termijn wordt een inloopbijeenkomst georganiseerd voor het projectplan.
Schultenwolde
Voor herstel van de flora en fauna dient het oorspronkelijke (grond)watersysteem hersteld te worden. In afstemming met de landgoedeigenaren zijn de watermaatregelen verkend en geanalyseerd die binnen de voorwaarden van de subsidiebeschikking gerealiseerd kunnen worden.
Molenven
Eind 2018 zijn de maatregelen in het Molenven uitgevoerd. Het Molenven is een bosreservaat in eigendom van Natura Docet Wonderryck in Denekamp en in erfpacht bij Landschap Overijssel. Vroeger is hier een diepe greppel gegraven om het teveel aan water versneld af te voeren. Om het water langer vast te houden is de greppel gedempt. Zo verbeteren we de sponswerking van de bodem en blijft er ook in droge tijden water beschikbaar. Dat is goed voor het watersysteem, de natuur én de landbouw.
Zowel de voorbereiding als de uitvoering hebben plaatsgevonden in goede samenwerking met Landschap Overijssel.
Roderveld & Everloo
Het is de wens om de gracht op het Everloo weer (langer) watervoerend te krijgen. Het Everloo is een toeristische trekpleister en het herstel van de grachten en de watervoerendheid daarvan komt de belevingswaarde van het landgoed ten goede. In een gracht hoort immers water. De maatregelen worden nu verder uitgewerkt in een voorlopig ontwerp en vervolgens in een definitief ontwerp.
Erve Deperman – Lange Matenbeek
Door uitvoering van de maatregelen op Erve Deperman doet zich de unieke mogelijkheid voor om een bovenloop volledig te herstellen. De huidige beekloop ligt diep ingesneden in het landschap en is in de jaren 60 volledig beklinkerd voor het snel afvoer van water. Door uitvoering van het project worden de klinkers verwijderd en krijgt het water meer de ruimte. Een oude vloeiweide wordt ingericht om water tijdelijk in op te slaan. Met de inrichting van de beek kan een wandelpad worden aangelegd met openstelling in aansluiting op een wandelroute rondom het dorp Reutum.
In mei 2019 hebben wij een inloopbijeenkomst gehouden om de plannen voor dit deeltraject te presenteren.
Reutum
Het betreft het gebied van de Weustematen, de Westermaten, Reutemerveen, Voorstematen en de Langematen om het dorp Reutum. De gebieden bestaan uit natte elzenbroekbossen, niet bemeste natte graslanden en vochtige schraalgraslanden. Door de verbetering van ont- en afwatering in de jaren ‘50 en ‘60 is de aanvulling van grondwater afgenomen. Door het verondiepen en het dempen van watergangen wordt het watersysteem hersteld en liggen er kansen voor herstel van de grondwaterafhankelijke natuurdoelen.
Voltherbeek
Door de ontwikkeling van het landgoed Aa Vonders bestaan er mogelijkheden om de Voltherbeek opnieuw in te richten en gedeeltelijk te verleggen. Er worden natuurvriendelijke oevers aangelegd en poelen gegraven. Voor de afvoer van water bij extreem natte omstandigheden wordt een overstromingsstrook aangelegd. De waterhuishouding wordt verbeterd, de belevingswaarde van het gebied wordt vergroot en de ecologische omstandigheden voor de flora en fauna worden verbeterd