Aan de slag met ... een duurzame leefomgeving


Iedereen kan een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame leefomgeving. Door bijvoorbeeld heel simpel afval op te ruimen, zodat het niet in het water en de natuur terecht komt. Want veel kleine bijdragen hebben een groot effect! Er zijn al heel wat waterbazen, zoals Annie de Groot en Lynn van Petersen, die het groene en goede voorbeeld geven!

Word een waterbaas-roze

Wat kunt u zelf doen?

Waterbaas Annie ruimt afval op in het Kristalbad

Laat alleen voetstappen achter

Vanaf de twee uitkijktorens heb je een prachtig overzicht over het Kristalbad tussen Hengelo en Enschede. Het gebied speelt een belangrijke rol in het regionale waterbeheer, omdat er heel veel water opgeslagen kan worden dat afkomstig is uit Enschede. Hierdoor houden lagere gebieden bij hoog water droge voeten. Ook heeft het gebied diverse andere functies. Maar bovenal is het nu een prachtig natuurgebied met fiets- en wandelpaden waar volop gerecreëerd wordt. Bijvoorbeeld door Annie de Groot, die regelmatig een rondje wandelt door het gebied met een verrekijker in de aanslag.

Altijd dezelfde route en ook altijd raapt ze tijdens het wandelen afval. Vaak vult ze wel een zak vol met rotzooi dat door andere mensen is achtergelaten. Ze stoort zich aan de rommel in het gebied. "Soms vind ik grote hoeveelheid troep en dan bel ik Twente Milieu of waterschap Vechtstromen. Zij halen het dan op”. Wij vinden Annie de Groot een echte waterbaas! Zij ruimt troep op van anderen uit ons water en de natuur. Uiteraard zien we het liever anders. Gooi je afval in een afvalbak of neem het mee naar huis en laat het niet achter in de natuur!

Ploggen geeft energie

De jaarlijkse opruimactie bij de Wilgenweard in Nijverdal langs de Regge is helaas telkens weer een succes. Al kano-varend, wandelend of joggend halen heel veel waterbazen afval uit het water. Plogging, noemt Marjan Freriks, initiatiefnemer van de opruimactie, het. “Plogging is een samenvoeging van de woorden ‘plocka’ (plukken in het Zweeds) en jogging. Plogging komt dus uit Zweden, daar hebben ze dit bedacht. Het is een activiteit waar je met extra goed gevoel van thuiskomt: je bent zelf lekker actief bezig met troep opruimen en laat de natuur, waarvan je geniet, schoon achter!

Jaarlijks organiseer ik daarom de opruimactie, waarvoor ik best veel aanmeldingen krijg”. Dat geeft ontzettend veel energie. Ook heel veel jongeren zoals Lynn, Iemke en Saar deden dit jaar aan de opruimactie mee. Lynn vertelt, “Na zo'n dag halen we wel 40 tot 50 zaken afval op. Het is gewoon schandalig veel wat mensen weggooien. Ik vind dat dit moet stoppen. Samen moeten we de Regge aantrekkelijk en schoon houden”. Het is jammer dat de opruimactie nodig is, maar we zijn erg blij met het initiatief! Marjan, Iemke, Saar, Lynn en alle andere vrijwilligers zijn voor ons echte waterbazen!

Lynn houdt de Regge schoon

Deze waterbazen gingen u voor

Waterbaas Annie

Waterbaas Annie houdt de natuur schoon
video: Waterbaas Annie houdt de natuur schoon

Waterbazen Imke en Saar

Waterbazen Imke & Saar maken de Regge een stukje schoner
video: Video Imke & Saar maken de Regge een stukje schoner

Meer tips en inspiratie

Wandelen en fietsen langs de Vecht

De Regge, de Dinkel, de Vecht, het Kristalbad en het Bargerveen zijn belangrijke rivieren en watergebieden. En het zijn ook prachtige gebieden om al wandelend of fietsend te ontdekken. Zo zijn er langs de Vechtmooie wandel- en fietsroutes te vinden en zijn daar diverse activiteiten te beleven. Die veelzijdigheid van de natuur is niet in woorden te vatten, die moet je beleven! De Koppel in het Vechtpark is hiervoor een geschikt vertrekpunt. Meer informatie is te vinden op:

Win een ton!

Spaar jij water? Bijvoorbeeld in je tuin. Of ken jij een waterbaas die dat al doet? Of heb je voornemens om je tuin te vergroenen? Maak dan een foto waarop te zien is hoe jij of jouw waterbaas water spaart of water gaat sparen. Deel deze foto via Twitter of Facebook onder de vermelding #vechtstromenwaterbaas. Wie weet, win jij dan een regenton! We komen de ton dan persoonlijk bij je brengen. De actie duurt tot 28 juni. Kijk voor meer informatie op: