Vraag en antwoord index
Duurzaamheid
In lopende projecten, zoals de modernisering van Huisvesting en ICT, brengen we kansen ten aanzien van duurzaamheid en de bestuurlijke ambitie ten aanzien van energieneutraliteit in beeld en benutten we kansen die zich hierbij voordoen. In 2020 concretiseren we de bijdrage vanuit het programma aan duurzaamheid, kennis en innovatie en circulariteit.
Samenwerking en communicatie
In afstemming met het bestuur stellen we een doorlopend bestuurlijk ontwikkelprogramma op. Afspraken over de bestuurlijke werkwijze zijn een bouwsteen om de ambities uit het bestuursakkoord te verwezenlijken.
De communicatievisie wordt in het eerste jaar van de bestuursperiode geëvalueerd, zodat dit vanaf 2020 mogelijkheden biedt om keuzes te maken en focus aan te brengen, die aansluiting vinden bij het nieuwe bestuursakkoord. We zoeken naar mogelijkheden om de inwonersparticipatie te vergroten. We continueren de inzet op educatie en concretiseren de ambitie ten aanzien van de uitbreiding voor VO/MBO.
Einde 2020 is de agenda internationale samenwerking gereed wat bijdraagt aan meer doelgerichtheid. We zijn al gestart met de Blue Deal, waarin waterschappen samenwerken met overheden, NGO (niet gouvernementele organisaties, belangenbehartigers)’s, kennisinstellingen en bedrijven om uitwisseling van kennis en expertise te bevorderen.
In 2020 zullen we met verschillende Duitse partners grensoverschrijdende afstemming van beleid en uitvoering van hoogwaterbescherming en KRW voortzetten en worden grensoverschrijdende symposia en (INTERREG-)projecten georganiseerd.
Ten behoeve van een soepel lopende crisisorganisatie (de organisatie die zich bezighoudt met crisisbeheersing, veelal onder leiding van de Veiligheidsregio) vindt in 2020 afronding plaats van de noodzakelijke opleidingen en oefeningen met betrekking tot de eerder geïmplementeerde netcentrische werkwijze.
Organisatie
We hebben de strategische opgave beter verankerd in het sturingsmodel waarbij ook de veranderopgaven, kennis en innovatie en de lange termijn strategie in één team zijn ondergebracht. In 2020 versterken we de samenhang tussen de strategische opgaven en de programmering en versterken we het bestuurlijk-ambtelijk samenspel. Via een bestuurlijke kalender en een meerjarenverkenning komen we tot bestuurlijke afwegingen en concrete en realistische opgaven. We hebben een goed beeld wat de organisatie nodig heeft om invulling te geven aan de strategische visie op huisvesting in het gebied en hebben de adaptieve fase afgerond met een definitief voorstel hoe huisvesting kan bijdragen aan bereiken van de doelen in het bestuursakkoord. Dit voorstel betreft een modernisering voor de locatie Almelo, inclusief modernisering van de begane grond en het betrekken van de 3e verdieping bij de bestaande plannen, het samenvoegen van de locaties Hardenberg en Vriezenveen, het moderniseren van voorlichtingsruimtes op de locaties Hengelo en Emmen en oplossen van parkeerproblematiek.
De organisatie heeft al veel gerealiseerd als het gaat om duurzame inzetbaarheid en mobiliteit van het personeel en blijft aandacht geven aan de mogelijkheden van duurzame inzetbaarheid voor de komende periode. Een onderdeel hiervan is een eigen trainee programma opgezet voor twaalf jongeren om de aankomende uitstroom van medewerkers deels te kunnen opvangen. In 2020 gaan we de ambitie concretiseren ten aanzien van het realiseren van participatiebanen binnen WVS. (waterschap Vechtstromen)
We onderkennen een drietal grote veranderopgaven voor de organisatie, te weten: de invoering van de Omgevingswet, het implementeren van assetmanagement (onderhoudsfilisofie waarin alle bedrijfsmiddelen worden betrokken zodat een afgewogen keuze wordt gemaakt voor een balans tussen bedrijfszekerheid en kosten) als werkwijze en het inspelen op de digitale transformatie.
- De Omgevingswet treedt in 2021 in werking. De wetgeving wijzigt, we krijgen te maken met een andere manier van werken en we moeten aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) dat landelijk wordt ontwikkeld. In 2020 wordt een watervisie vastgesteld door het bestuur. De watervisie wordt verder uitgewerkt in de overige instrumenten die de Omgevingswet kent. Vechtstromen werkt samen met andere overheden in een interbestuurlijke praktijkproef om tijdig in te kunnen spelen op de impact van de invoering van de Omgevingswet.
- De invoering van assetmanagement heeft als doel om betere afwegingen te maken tussen prestaties, risico’s en kosten. In 2020 leveren we een implementatieplan om de werkwijze in 2023 ingevoerd te hebben. In 2020 zal worden gestart met het inventariseren van alle assets op gebied van ICT en gebouwen.
- De digitale transformatie biedt zowel kansen als bedreigingen. Om kansen te benutten moet worden geïnvesteerd in bewustwording, digitaal leiderschap en digitale vaardigheden bij bestuur en medewerkers. In 2020 gaan we in gesprek met het bestuur over de gestelde ambities en aanpak en gaan we deze concretiseren. De keerzijde van de groeiende digitalisering is de toenemende kwetsbaarheid en afhankelijkheid. Waterschappen moeten daarom in 2020 voldoen aan de landelijke norm BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheden). Begin 2020 is in beeld gebracht welke stappen we hiertoe moeten zetten.
Financieel beleid
In 2020 hanteren we een gemiddelde lasten drukstijging van 3,4%. In 2020 continueren we het beleid met betrekking tot het weerstandsvermogen, de kwijtschelding en de systematiek egalisatie.
Daarnaast passen we de werkwijze en producten vanuit planning en control zo goed mogelijk aan op de ambities van het bestuur om de doelen te realiseren. Dit vraagt deels om aanpassing van bestaand financieel beleid. De eerste aanzet is hiertoe gedaan .
Na evaluatie van de inkoopstrategie zal in 2020 het herijkte beleid worden toegepast.
De belangrijkste risico's en kansen zijn:
- Ambities: Er wordt gewerkt aan verschillende procesontwerpen om de 25 maatregelen uit het bestuursakkoord nader uit te werken. Die uitwerkingen zullen bijdragen aan betere duiding van de keuzemogelijkheden en meer concrete opgaven binnen de programma's.
- Assetmanagement (onderhoudsfilisofie waarin alle bedrijfsmiddelen worden betrokken zodat een afgewogen keuze wordt gemaakt voor een balans tussen bedrijfszekerheid en kosten): De implementatie van de werkwijze Assetmanagement zal de nodige capaciteit vragen van de organisatie. Daarbij wordt onderkend dat de benodigde informatievoorziening zal moeten worden aangepakt. Dit vereist echter nadere analyse en gecoördineerde aanpak. Kansen vanuit Digitale Transformatie willen we bovendien verkennen en benutten.
- Omgevingswet: Met de implementatie van de Omgevingswet gaan omvangrijke kosten gepaard. Door de Unie van Waterschappen zijn deze kosten geschat op circa € 1 miljoen per waterschap. In 2019 is een analyse gemaakt wat dit specifiek voor Vechtstromen betekent, qua omvang en effecten op de investeringsbegroting. We verwachten op dit moment voldoende financiële ruimte te hebben om de noodzakelijke stappen in 2020 te zetten. Voor wat betreft aansluiting op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) zijn we ook afhankelijk van landelijke ontwikkelingen.
- Digitale transformatie: Kansen en verplichtingen ontstaan als gevolg van ontwikkelingen op het gebied van Digitale Transformatie, zoals big data, data science, blockchain, etc. Hierop anticiperen we, veelal in samenwerkingsverbanden als het Waterschapshuis, Waterkracht en Unie van Waterschappen. Uitdaging is om ontwikkelingen in de juiste samenhang en volgorde op te pakken. Gebleken is dat hierbij duidelijke aansturing nodig is; een stuurgroep gaat het implementatieproces
nader vormgeven.
-
ICT: Er is een nieuwe ICT regeling voor medewerkers die beter aansluit bij het nieuwe werkplekconcept en het tijd- en plaats onafhankelijk werken. Doordat medewerkers waar mogelijk langer hebben doorgewerkt met bestaande ICT-middelen verwachten we in 2020 een inhaalslag te moeten maken. Hier is rekening mee gehouden in de begroting, maar mogelijk is wel een andere wijze van financiering nodig.
-
Informatiebeveiliging: Er is gewerkt aan een plan om de informatiebeveiliging te versterken; mede naar aanleiding van de nieuwe veiligheidsnorm Baseline Informatieveiligheid Overheden (BIO). De impact hiervan op benodigde inspanningen en financiën moet nog worden geconcretiseerd.
-
Participatiebanen: De verkenning naar mogelijkheden van participatiebanen is opgestart; de exacte ambitie van het bestuur moet nader worden geduid. In de begroting 2020 is derhalve nog geen voorschot genomen op verdere uitbreiding.
-
Personeelskosten: De impact van de nieuw afgesloten cao moet nog nader geduid worden in 2020.
Netto kosten (bedragen in miljoenen euro's)
Netto-kosten zijn kosten die aan het programma worden toegerekend en waarvan zijn afgetrokken de baten (met uitzondering van de belastingopbrengsten en andere algemene opbrengsten) die aan het programma worden toegerekend.
Netto investeringen 2019-2023 (bedragen in miljoenen euro's)
De piek in 2020 wordt grotendeels veroorzaakt door het doorschuiven van budgetten van het project modernisering huisvesting en ICT naar 2020 om desinvesteringen te voorkomen en aansluiting te vinden bij de definitieve voorstellen in het kader van de realisatie van de huisvestingsstrategie. Tevens krijgt jaarschijf 2020 een ophoging van € 5 miljoen inzake de realisatie van de huisvestingsstrategie.
Investeringsprojecten 2020 (bedragen in miljoenen euro's)
Toelichting op de grootste investeringen
De grootste investeringen worden hierna toegelicht:
- Het grootste deel van de investering van programma besturen en organiseren wordt gevormd door de middelen van het project modernisering huisvesting en ICT. Bij de inrichting van de werkplek zijn middelen opgenomen voor de vervanging van flexibele ICT middelen; in 2020 wordt een piek verwacht van de vervangingen als gevolg van het feit dat medewerkers langer gebruik hebben gemaakt van de bestaande middelen in afwachting van nieuw beleid.
- De digitalisering van de werkprocessen gaat onverminderd voort; ook in 2020 gaan we door met digitalisering; er is voor de digitale transformatie een bedrag van € 328.000 opgenomen.
- De noodzakelijke vervanging van het ICT datacenter zal in 2020 afgerond worden zodat we de komende jaren de groei aan ICT gebruik voldoende faciliteren op duurzame wijze.
- Onder het project Digikompas is opgenomen het deel om aan te sluiten op het DSO in 2020 zodat we werken conform landelijke diensten voor de Omgevingswet.
- In 2020 willen we het deelproject Samenwerkingsomgeving afronden: met dit deelproject faciliteren we de organisatie om beter digitaal samen te werken met bestuur, collega's en onze partners.