Meest gestelde vragen over droogte


Er drijven dode vissen bij ons in de vijver. Wat moet ik doen?

Neem in dat geval contact op met het waterschap. Wij zorgen dat de vissen zo snel mogelijk worden weg gehaald. U kunt op kantoortijden bellen met 088- 220 33 33 of kunt mailen naar info@vechtstromen.nl

Wat moet ik doen als ik happende vissen zie?

In de ochtend is het zuurstofgehalte van het water altijd het laagst. Op zo'n moment kunnen vissen boven water zuurstof halen en dus gaan happen omdat er niet meer genoeg zuurstof in het water zit. Later op de dag neemt het zuurstofgehalte vaak weer toe. Bij extreme droogte en weinig neerslag kan het zuurstofgehalte echter blijvend laag blijven. U kunt daar zelf weinig aan doen. Het waterschap kan in sommige gevallen zuurstof aan het water toevoegen om de situatie iets te verbeteren. Dit helpt helaas niet voldoende bij extreme situaties van droogte. Bij vijvers zullen de eerste problemen ontstaan.

Er drijft allemaal groene drab in de vijver in onze buurt. Wat is dat, en is dat gevaarlijk?

Dit kan blauwalg zijn, dan zie je bijvoorbeeld een groene waas over het water. Ook kan het een andere verontreiniging betekenen. Blauwalgen zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld in het water voorkomen, zowel in zoet als in zout water. Ze komen met name tot bloei in warme zomers als de temperatuur van het water stijgt. In stilstaand water, zoals bij veel vijvers en plassen het geval is, stijgt de watertemperatuur het snelst. Blauwalgen kunnen niet direct worden bestreden en verdwijnen vanzelf weer. Dit proces wordt versneld wanneer de watertemperatuur weer terugloopt. Blauwalgen produceren een gevaarlijk zenuwgif dat schadelijk is voor mens en dier.

Is het veilig om mijn hond met warm weer in beken en vijvers te laten zwemmen?

Als het warmer wordt neemt de kans op blauwalg en botulisme in water toe. Beide verschijnselen zijn schadelijk voor mensen en dieren. Zwemmen in dat water wordt dan ook afgeraden.

Wat is botulisme?

Botulisme wordt veroorzaakt door het gif botulinum van de bacterie Clostridium botulinum. De bacterie maakt dit gif aan tijdens de groei. De ideale omstandigheden hiervoor zijn temperaturen boven de twintig graden Celsius en een eiwitrijke omgeving. Botulisme blokkeert de werking tussen zenuwen en spieren, waardoor verlamming optreedt die uiteindelijk de dood tot gevolg heeft. Wil je hier meer over weten ga dan naar de pagina op onze website over.

Zowel blauwalg als botulisme kunnen dodelijk zijn voor honden. Er bestaat geen tegengif. Of de hond een besmetting overleeft, hangt af van hoe ernstig de symptomen zijn. Is uw hond toch in verdacht water gesprongen? Spoel hem dan zo snel mogelijk af en neem eventueel contact op met uw dierenarts voor meer informatie.

Waar kan ik veilig zwemmen in de natuur?

Zoekt u verkoeling met dit warme weer? Ga dan naar een officiële zwemwaterlocatie. De waterschappen in Nederland hebben gezamenlijk een website (zwemwater.nl) en een bijbehorende zwemwaterapp ontwikkeld. Deze is te downloaden via de Appstore of te vinden op www.zwemwater.nl. Hierin vindt u informatie over 800 zwemlocaties en ook wanneer deze locaties voor het laatst gecontroleerd zijn. Op onze website van vindt u ook het zwemwater in ons beheergebied.