Transporteren van afvalwater


Man op toilet

We gebruiken ongeveer 135 liter water per dag. Om te koken, te wassen, te douchen en het toilet. Alleen voor het doorspoelen van de wc gebruiken we per dag al ongeveer 33 liter water. Bijna al dit water  komt in het riool terecht.

Dit vieze water wordt weer schoongemaakt. Dit schoonmaken van rioolwater gebeurt op de rioolwaterzuiveringen.

Maar hoe komt dit vieze rioolwater nu bij de rioolwaterzuivering? We nemen je graag mee op onze tocht van het riool naar de rioolwaterzuivering.

Van afvalwater terug naar de natuur

De weg van het rioolwater naar de zuivering en weer terug naar de natuur. (pdf, 315 kB)

Vrij-verval riolering

Het afvalwater van bijna alle woningen stroomt via een natuurlijk stroming, van hoog naar laag, rechtstreeks via de riolering naar een rioolwaterzuivering. Dit noemen we een vrij-verval riolering.

Indien sprake is van een vrij-verval riolering, valt dit, vanaf de aansluiting thuis op het riool naar de rioolwaterzuivering, onder verantwoording van de gemeente.

Rioolgemaal

Maar niet van alle woningen stroomt het afvalwater van hoog naar laag. Voor deze situaties is tussenkomst van een rioolgemaal noodzakelijk.

Het afvalwater stroomt via het riool naar een rioolgemaal. Vanaf het rioolgemaal wordt het afvalwater via een persleiding naar een rioolwaterzuivering verplaatst. Dit verplaatsen van afvalwater gebeurt onder grote druk, daar zorgt een pomp voor. Een rioolgemaal is een put of gebouw waarin deze pompen zitten.

Het Waterschap is verantwoordelijk voor het rioolgemaal en het gedeelte van de persleiding vanaf dit gemaal tot aan de zuivering.

Persleiding

Een persleiding is een buis waarin het afvalwater onder grote druk naar de rioolwaterzuivering stroomt. Deze druk wordt geleverd door een pomp.

Rioolwaterzuivering

Aan het eind van de vrij-verval riolering of de persleiding komt het afvalwater op de rioolwaterzuivering terecht. Daar wordt het vuile water in verschillende stappen weer schoon gemaakt. Dit schone water gaat terug naar de natuur.