Moeiteloze overgang oud naar nieuw

Gepubliceerd op 23 april 2021

Dinsdag 20 april 2021 was een spannende dag voor iedereen die werkt aan het vervangen van de persleiding in Emmen. Op deze dag gingen we in de praktijk zien of alle inspanningen van het afgelopen jaar, hebben gezorgd voor een moeiteloze overzet van de oude naar de nieuwe persleiding.

Vol spanning werd op diverse locaties tegelijk gewerkt aan de ‘finishing touch’. Toen we de laatste afsluiter open draaiden, zagen we vol trots dat alles perfect werkte en we fase 1 konden afsluiten!

Wat hebben we gedaan?

Op 16 september 2020 zijn we van start gegaan met de aanleg van de nieuwe persleiding. Deze persleiding is voor een groot deel gelegd met graafwerk, uitgevoerd door Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek BV. Ook is gebruik gemaakt van speciale boortechnieken, zoals een lange computergestuurde boring onder het Bargermeerkanaal en een boring onder de kruising Abel Tasmanstraat / Oranjekanaal NZ. Door deze boringen toe te passen is het rooien van 5 monumentale bomen voorkomen. In totaal is er 4,1 km leiding gelegd, waarvan 0,9 km door middel van gestuurde boringen.

Wat gaan we nog doen?

We starten binnenkort met de volgende fase, het vervangen van een deel van de bestaande persleiding. Hierbij wordt ongeveer 2 km leiding met een diameter van 500 mm / 630 mm vervangen. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd in twee ploegen: één ploeg begint aan de Abel Tasmanstraat en de andere ploeg begint bij de N862 ter hoogte van het Bargerkanaal. Op deze manier wordt naar elkaar toegewerkt. Gelijktijdig wordt de oude leiding verwijderd.

Als alles volgens verwachting verloopt, duren deze werkzaamheden tot half september 2021.