De omgeving rondom de Stadsbeek wordt zo ingericht dat bij zware regenval het overtollige water afstroomt naar de beek. De beek vangt het water op en voert het teveel aan water de stad uit. Zo blijft er minder water op straat staan.
Het regenwater zal dus niet meer via het riool worden afgevoerd. Dit vermindert de druk op het rioolsysteem en rioolwaterzuiveringsinstallaties, en verkleint dus ook de kans dat het riool te vol raakt en er verdund rioolwater via putten en overstorten op straat, in het oppervlaktewater, of erger nog: in woningen of winkels terechtkomt.
De Stadsbeek zal ook bijdragen aan het verminderen van de grondwateroverlast in Enschede. De eerste fase van de Stadsbeek is momenteel in uitvoering.
De beek zal hier vooral worden gevoed met drainagewater afkomstig van de wijken Stadsveld en Pathmos. De drainage komt in plaats van grondwaterpompen. Daardoor kunnen grondwaterstanden op een meer duurzame wijze gereguleerd worden.
Door het veranderende klimaat hebben we steeds vaker te maken met hevige neerslag of langere periodes aan droogte. We moeten onze omgeving dus zo inrichten dat er voldoende ruimte is voor water. Wij kijken met onze partners steeds vaker naar oplossingen om het regenwater op andere manieren op te vangen, vast te houden of af te voeren. Dit kan bijvoorbeeld door meer groen aan te leggen en de stad slimmer in te richten (zoals het verlagen of weghalen van drempels en stoepranden zodat het water sneller weg kan).
Daarnaast draagt het weer zichtbaar maken van beken in de stad bij aan de bewustwording van klimaatverandering en dat we in Nederland leven met water. Ook zorgt water (en groen) op warme dagen voor verkoeling.
Tenslotte willen we met de stadsbeek ook de omwonenden in actie brengen doordat zij hun dakwater afkoppelen (het apart inzamelen van regenwater zodat dit niet meer op het vuilwaterriool wordt geloosd) of grondwater aansluiten of tegels uit hun tuin halen.
Hierdoor krijgen mensen zelf de gelegenheid om een bijdrage te leveren aan de klimaatopgave.