20.000 zonnepanelen op acht rioolwaterzuiveringen

Gepubliceerd op 24 september 2019

Op rioolwaterzuiveringen van Vechtstromen wordt jaarlijks veel energie gebruikt om afvalwater van 805.000 inwoners en bedrijven schoon te maken. Bijna de helft van die energie wordt vanaf 2020 duurzaam opgewekt.

Onlangs besloot het bestuur om 20.000 zonnepanelen te plaatsen op acht rioolwaterzuiveringen in Haaksbergen, Oldenzaal, Vriezenveen, Vroomshoop, Dedemsvaart, Rijssen, Almelo Sumpel en Coevorden. De aanleg van de zonneparken start binnenkort en wordt financieel ondersteund door de provincie Overijssel in het kader van de samenwerkingsovereenkomst Waterschapsenergie Overijssel.

“Duurzaamheid is een belangrijk thema bij ons werk voor schoon, voldoende en veilig water”, aldus dagelijks bestuurslid Erik Lievers van Vechtstromen. “Door de bouw van de Energiefabriek in Hengelo en de aanleg van de zonneparken wordt bijna de helft van onze energie (gemiddeld 48,2%) vanaf 2020 door Vechtstromen zelf opgewekt. Deze projecten dragen bij aan de ambitie van Vechtstromen voor 100% energieneutraliteit in 2025. Hiermee levert Vechtstromen een mooie bijdrage aan een duurzame regio en de versnelling van de energietransitie”.