Kostenbeheersing
Inleiding
De stagnerende economie, en op termijn de vergrijzing, leidt tot minder inkomsten uit belastingheffing. Tegelijk lopen de kosten op doordat het Rijk taken of kosten (bijvoorbeeld dijkverbetering) overhevelt naar regionale overheden. Kostenbeheersing is daarom steeds belangrijker.
Aanpak
Toelichting
Om ook op termijn de belastingtarieven op een aanvaardbaar niveau te houden zijn al diverse ontwikkelingen in gang gezet. De volgende activiteiten bouwen we verder uit:
- Op landelijk niveau, in het Bestuursakkoord Water, hebben het Rijk, de provincies, gemeenten en waterschappen afgesproken om efficiënter te werken op het gebied van waterkwantiteit, oppervlaktewaterkwaliteit, waterveiligheid en waterzuivering.
- Binnen de afvalwaterketen (alle activiteiten tussen drinkwaterwinning en rioolwaterzuivering) werken waterschappen met gemeenten samen om goede oplossingen voor de afvoer en verwerking van afvalwater in te voeren.
- We participeren, samen met andere waterschappen en gemeenten, in de gemeenschappelijke belastingdienst GBLT.
- We hebben een gezamenlijk laboratorium waar het fysisch-chemisch en biologisch onderzoek wordt gedaan: Aqualysis Waterlaboratorium.
- Met de waterschappen in Rijn-Oost werken we in een 'shared service', waarin een aantal gezamenlijke interne diensten en activiteiten uitvoeren.
- Door te lobbyen bij provincie, rijk en EU proberen we op voorhand subsidieprogramma’s zodanig te beïnvloeden dat we er maximaal gebruik van kunnen maken. Kansen doen zich juist voor op terreinen waar water aan gerelateerd is, zoals natuur, onderzoek en innovatie, plattelandsontwikkeling of economische ontwikkeling.
We zoeken naar samenwerking met gemeenten, inwoners, belangenorganisaties en bedrijven. Daarbij onderzoeken we of we water en waterdiensten volgens een andere methode van een prijskaartje kunnen voorzien. Samen met de waterschappen gaan we op landelijk niveau de discussie aan om een betere invulling te geven aan de principes 'de gebruiker betaalt' en 'de vervuiler betaalt'.