Zuurstoftekort oppervlaktewater bij fikse buien, kans op vissterfte

Gepubliceerd op 6 september 2022

Door de langdurige warmte en neerslagtekort is de temperatuur in oppervlakte water hoger dan normaal en is op sommige plekken het zuurstofgehalte laag. De komende dagen wordt er regen verwacht met kans op veel neerslag in korte tijd. Daardoor spoelt vuil van de straat en oevers vijvers en beken is en bestaat er een kans dat er riool overstorten plaatsvinden. Dit zorgt er voor dat het zuurstofgehalte in het water snel zakt en vissen hier last van krijgen of vissterfte ontstaat.

Happende en dode vissen door zuurstoftekort

De hoeveelheid zuurstof is van groot belang voor de waterkwaliteit en waterorganismen, zoals vissen. Wanneer er fikse buien vallen, met veel neerslag in korte tijd, bestaat er een kans dat rioleringen dit water niet snel genoeg kunnen verwerken en er rioolwater door overstorten in oppervlaktewater komt. Daarnaast spoelt vuil, zoals poep van honden en (water)vogels en ander vuil dat op straat aanwezig is de vijvers en beken in. De overstorten en het vuil hebben als gevolg dat het zuurstofgehalte in het water snel zakt en vissen hier last van krijgen.

Haal zelf geen happende vissen uit het water

Ziet u happende of dode vissen, meld het ons, dan kunnen wij kijken of het mogelijk is het zuurstofgehalte ter plekke te verbeteren of waar mogelijk de sportvisserij inschakelen om vissen te verplaatsen. De sportvisserij Oost Nederland helpt bij het vangen en verplaatsen van vissen in nood. Zij hebben daar de juiste vangmethodes en materialen voor. Indien u zelf vissen gaat vangen woelt u slib van de bodem op waardoor het water troebel word, dit komt de vissen niet ten goede. Indien er vissterfte plaatsvind zullen deze zo snel mogelijk door ons worden geruimd. Ook na een aantal dagen kunnen nog dode vissen gevonden worden in vijvers en beken, deze zakken naar de bodem en komen door gasvorming pas na een paar dagen boven drijven.