Update - Sluizen Junne en Hardenberg weer open

Gepubliceerd op 30 mei 2021

30 mei

Het waterpeil in de Vecht is verder gezakt. Daardoor zijn de sluizen Junne en Hardenberg weer in bedrijf. De openingstijd van de sluizen is van 09:00 tot 17:00 uur. Op sommige plaatsen in de rivier staat door het hoge water een stevige stroming. We adviseren watersporters om hier rekening mee te houden.

29 mei - Sluizen Junne en Hardenberg tijdelijk gesloten door vele regen

Vanwege de vele regen van de afgelopen weken is de waterstand op de Vecht erg hoog. Het schutten van de sluizen Junne en Hardenberg is daardoor niet verantwoord. De beide sluizen zijn voorlopig gestremd. Hierdoor is er tijdelijk geen doorgaand vaarverkeer mogelijk tussen Zwolle en de Haandrik. Tussen de sluizen kan tussen zonsopkomst en zonsondergang gewoon gevaren worden. De verwachting is dat het waterpeil van de Vecht zal dalen. Zodra de sluizen weer open zijn melden we dat hier op de site en via social media.

Vanwege de vele regen van de afgelopen weken, moet er erg veel water via de Vecht worden afgevoerd naar het IJsselmeer. Je kunt dat goed zien aan de grote hoeveelheid water die over de stuwen komt. Zodra de waterstand in de Vecht boven een bepaalde stand komt, wordt de waterhoogte in de sluizen hoger dan verantwoord. De sluizen mogen dan niet meer worden geschut. Op dit moment is dat het geval.

Verder staat er op sommige plaatsen in de rivier een verraderlijke stroming. We adviseren onervaren watersporters om op dit moment niet het water op te gaan.

Hoog water en droogte

De hoeveelheid water in de Vecht, die met name nog uit Duitsland komt, neemt wel af. De kleppen van de stuwen gaan ook langzaam weer omhoog, zodat we het water weer vast kunnen houden zonder voor wateroverlast te zorgen.

De hoogwatersituatie op de Vecht en een gelijktijdige reportage over de droogte op RTVOost laat goed zien waarom we een robuust watersysteem nodig hebben. We zijn op de ene plek genoodzaakt om water af te voeren om wateroverlast te voorkomen, terwijl we op dezelfde dag op een andere plek alle moeite doen om het water vast te houden.