Langzaam gaan waterstanden naar normaal, maar we zijn er nog niet

Gepubliceerd op 24 februari 2023

Update neerslagtekort en waterstanden 24 februari.

De komende dagen zien we vooral een droog en rustig weertype met in de nachten kans op vorst. In ons beheergebied blijven, met name in het zuiden, nog steeds veel stuwen op zomerpeil. Met de huidige weersverwachting zal de grondwaterstand na de komende week naar verwachting gelijk blijven. Met slechts een paar weken te gaan tot de start van het groeiseizoen, hopen we nog op een aantal perioden met neerslag.

De komende week zien we een rustig en overwegend droog weertype met zonnige perioden en in de nacht vorst. Na volgende week is er meer kans op wat neerslag. De temperaturen liggen daarbij over het algemeen rond normaal voor de tijd van het jaar.

Oppervlaktewater

In ons beheergebied staan de stuwen in wateraanvoergebied op de meeste plekken tussen zomer- en winterpeil. In niet-wateraanvoergebied staan de stuwen op de meeste plekken op zomerpeil. Er wordt maatwerk geleverd en er wordt ingespeeld op de actuele situatie ter plaatse.

Grondwater

Momenteel bevinden de meeste grondwaterstanden zowel in het noordelijk deel van ons beheergebied alsook in het zuidelijke deel iets onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar, zowel in natuur- als landbouwgebied. We willen graag het voorjaar in met redelijk hoge grondwaterstanden. Met nog maar een paar weken te gaan tot 1 april hopen we op een aantal perioden met neerslag om het grondwater verder aan te vullen. Met de huidige weersverwachting zal de grondwaterstand vanaf het midden van de komende week naar verwachting gelijk blijven.

Neerslagtekort

Het neerslagtekort op weerstation Twenthe is op dit moment 80 mm. Dat ligt nog wel boven de lijn van 5% droogste jaren. Normaal voor de tijd van het jaar is daar een overschot van ca. 150 mm.

Op weerstation Hoogeveen registreren we nu een neerslagoverschot van 90 mm. Normaal voor de tijd van het jaar is hier een overschot van ca. 185 mm. De exacte neerslaghoeveelheden zijn onzeker en kunnen lokaal sterk verschillen. De meetstations geven een beeld van de lokale omstandigheden.

Waterkwaliteit

De waterkwaliteit is op de meeste plekken in ons beheergebied goed. Het water is voldoende koud en kan daardoor meer zuurstof bevatten. Ziet u toch problemen in het oppervlaktewater, meld het ons! Dan kunnen wij kijken of er maatregelen genomen moeten worden.