KAS voor bewoners


Het is te merken: het klimaat verandert. Het wordt warmer en zal vaker heftig regenen. Veel steden maken zich hierover zorgen. Want in steden blijft warmte langer hangen, waardoor de temperatuur harder stijgt dan op het platteland. En dat betekent hitte en droogte in de stad.

Ook heftige regen is lastig in een stad. Dat komt omdat in de stad weinig ‘zachte’ ondergrond is; een stad heeft minder gras, bos, etc waarin het water kan wegzakken. Het meeste water kan alleen weg via het riool; dat kan overstromen bij heftige regen. Resultaat: straten en tunnels vol water.

Voorkomen is beter dan genezen

In veel Nederlands steden wordt hard gewerkt om hitteoverlast te voorkomen. Water kan daarbij helpen, want water in de stad zorgt voor verkoeling. Meer water betekent: minder airco´s én minder uitstoot van CO2. En dat helpt weer klimaatverandering voorkomen.


Aanpassen is nodig

Helemáál voorkomen zal niet lukken. Dus zullen we onze steden ook moeten aanpassen aan de veranderingen. Een voorbeeld; als we mos planten op onze platte daken, kunnen ze meer water vasthouden. Bij veel regen houdt het mos water vast, komt er minder water tegelijk in het riool terecht en overstroomt de straat minder vaak. Bijkomend voordeel: een dak van mos verkoelt je huis.

Doe je mee?

Wij willen steden graag helpen om slimmer om te gaan met water in de stad, zodat het prettig wonen is - ook bij klimaatverandering. Maar slim omgaan met water in de stad is niet alleen onze zaak. Ook gemeentes, woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars gaan hierover. Daarom zoeken we steeds samenwerking met hen.